Deze morgen werden acht mannen opgepakt in een lopend onderzoek naar groepsverkrachtingen. De verdachten zijn tussen de 18 en 26 jaar. Ze worden ervan beschuldigd drie meisjes van 15 en 16 jaar in groep te hebben verkracht. Enkele uren na de arrestatie ontstond er een grimmige sfeer bij een garagebedrijf in Den Bosch waar de politie onderzoek doet. Familie en bekenden van een 18-jarige verdachte stellen zich agressief op naar pers en politie. Dat meldt De Telegraaf.

De jonge mannen zouden via sociale media contact hebben gelegd met de minderjarige meisjes, om daarna met hen af te spreken. De verdachten zouden de jonge meisjes hebben gedrogeerd om hen vervolgens “in weerloze toestand” te misbruiken. Ook werden er opnames van gemaakt. Bij de groepsverkrachtingen werd geweld niet geschuwd, meldt de politie. 

De drie slachtoffers deden eerder dit jaar, los van elkaar, aangifte. De vrees bestaat dat de bende nog slachtoffers heeft gemaakt. De politie hoopt nu dat mogelijke andere slachtoffers zich ook zullen aanmelden.

De drempel is mogelijk lager geworden nu de verdachten allemaal in de cel zitten“, aldus de woordvoerder van de politie. De verdachten ‘gaan in beperking’ en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De politie sluit echter niet uit dat er nog meer verdachten worden aangehouden.

Grimmige sfeer

Op de plaats waar het misbruik zou hebben plaatsgevonden, een autogaragebedrijf aan de Orthen in Den Bosch, verliep deze ochtend tumultueus wanneer meerdere kennissen van een opgepakte verdachte ter plaatse kwamen. De vader van deze verdachte dreigde zelfs een journalist af. De politie werd erbij geroepen. Zes agenten arriveerden rond kwart over elf, maar tegen dan was de rust al teruggekeerd. 

(lees verder onder de tweet)

Forensisch rechercheurs deden in april van dit jaar sporenonderzoek op die bewuste locatie. Vandaag is de politie bezig met de woningen van de aangehouden mannen te doorzoeken. De politie hoopt om aanknopingspunten over de drogering te vinden bij de doorzoekingen. Ook vond de politie al naaktfoto’s en ander beeldmateriaal. Bij het autobedrijf nam de politie onder meer auto’s en ander kostbaar materiaal in beslag. Deze zouden gebruikt kunnen worden om schadevergoedingen af te betalen indien de rechter dat oplegt. 

Autochtone Nederlanders

De zaak doet denken aan de verschrikkelijke zaken met “grooming gangs“, zoals we in het Verenigd Koninkrijk vaak hebben gezien de afgelopen jaren, en “loverboys” bij ons. Daarbij zijn de daders overweldigend vaak allochtonen en vinden er groepsverkrachtingen plaats. Deze keer ziet het er naar uit dat de daders autochtone Nederlanders waren.