De politie van Oostenrijk heeft drie mannen opgepakt die tijdens de kerstperiode aanslagen wilden plegen in verschillende Europese landen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Eén van de mannen zat al in de cel voor lidmaatschap bij een terroristische organisatie, maar hij had vanuit zijn cel contact met twee andere potentiële aanslagplegers.

Enkele maanden geleden kwamen de Europese veiligheidsdiensten op het spoor van enkele mannen die terroristische aanslagen wilden plegen op kerstmarkten en andere drukbezochte plaatsen tijdens de kerstperiode. Uit onderzoek bleek het te gaan om drie mannen die in Oostenrijk wonen, één daarvan verbleef al een tijdje in de gevangenis omdat hij tot een terroristische organisatie behoorde.

Meerdere aanslagen gepland

Het eerste plan was dan ook om de hoofdverdachte, die de terreuraanslagen gepland zou hebben en via een mobiele telefoon in contact stond met de twee anderen, te helpen ontsnappen uit de gevangenis. Een 25-jarige man had al een vals Roemeens paspoort gemaakt voor zijn kompaan voor wanneer die ontsnapping gelukt was. Daarna zouden ze meerdere terroristische aanslagen plegen in verschillende Europese landen. 

De eerste terroristische aanslag moest plaatsvinden op een kerstmarkt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Met behulp van een bom moesten daar zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers vallen. Daarna wilden ze ook aanslagen plegen in het Oostenrijkse Salzburg, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. 

Maar gelukkig konden de veiligheidsdiensten die aanslagplannen dus voorkomen. De hoofdverdachte, die dus een mobiele telefoon had in zijn cel, werd naar een andere gevangenis met maximale beveiliging overgebracht. De advocaten van de twee anderen bevestigen de aantijgingen en geven toe dat hun cliënten contact hadden met de gedetineerde. Ze ontkennen echter dat ze een aanslag wilden plegen.