Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) krijgen noch van de N-VA, noch van de PS de mogelijkheid om in de luwte te opereren. Zo veroordelen de twee partijen elkaars plannen voortdurend. PS-kopstuk Rudy Demotte vertrappelde vandaag, volgens politicoloog Dave Sinardet, “nog eens het paars-gele karkas”. Zo verklaarde de Franstalige socialist vanmorgen dat een samenwerking tussen PS en N-VA geen optie is. “De informateurs verliezen hun tijd”, citeert Het Laatste Nieuws Demotte.

Een regering met de Vlaams-nationalisten is volgens oud-informateur Demotte uitgesloten. “Gedurende vier maanden hebben we onderzocht of een coalitie mogelijk was. In het verslag van Geert Bourgeois en mezelf staat op het einde te lezen: de inhoudelijke verschillen zijn zodanig groot dat het niet mogelijk is om een volgende fase op te starten. Dat is zeer duidelijk”, citeert Het Laatste Nieuws Demotte.

Volgens de PS-politicus verliezen de informateurs hun tijd. “Dat beweert niet alleen PS, maar ook N-VA. Onder de huidige voorwaarden stapt PS niet in een regering met N-VA”, stelt Demotte. Een voor de PS heikel punt? De institutionele eisen van de Vlaams-nationalisten. “We staan open voor een verbetering van het bestuur, maar niet voor hervormingen die het evenwicht van het land bedreigen, daar is de PS tegen”, citeert Het Laatste Nieuws Demotte. 

Paars-groene smaak

Bij de PS heeft men, na de liberale escapade, de smaak van een regering zonder N-VA volop te pakken. Ook Demotte is een voorstander van die piste. “We weten dat dit de weg niet is. We vragen ons af wie de zwartepiet naar de anderen zal doorschuiven. De PS heeft haar verantwoordelijkheid genomen en gezegd wat niet kan. Er is een alternatief. En dat is niet de combinatie van de MR en de N-VA, maar een regenboogcoalitie”, citeert VRT NWS de PS-politicus.

Demotte kijkt momenteel vooral naar de MR. Die partij zou volgens hem kleur moeten bekennen. “Als het de bedoeling is om ons te laten opdraaien voor een mislukking met de N-VA, dan zullen we dat niet toelaten”, citeert Het Laatste Nieuws Demotte.