Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) heeft woensdag enkele Turkse burgemeesters ontvangen die gelinkt worden aan de Grijze Wolven, een Turkse extremistische organisatie. Dat meldt de Brusselse nieuwswebsite BRUZZ. 

“Aangename ontmoeting met enkele Turkse burgemeesters”, schreef burgemeester van het Brusselse Sint-joost Emir Kir (PS) vanmiddag op zijn Facebookpagina. Daarbij een foto van Emir Kir samen met de Turken die hij ontving in het stadhuis. Maar, zo blijkt nu, het zijn niet zomaar Turkse burgemeesters. 

“Cordon doorbroken”

Minstens twee van de Turkse burgemeesters die door Kir ontvangen werden, zijn lid van de Turkse extreem-nationalistische partij MHP. Die partij wordt gelinkt aan de Grijze Wolven, een extreemrechtse en ultranationalistische Turkse groepering die ook in ons land populair is bij Turken. 

De oppositiepartijen reageren verontwaardigd. “Dit is onaanvaardbaar. Ik had gevraagd om deze ontmoeting niet te laten plaatsvinden. Een ontmoeting met een extreemrechtse burgemeester kan niet, ongeacht zijn nationaliteit”, aldus Brussels Parlementslid en gemeenteraadslid in Sint-Joost Zoé Genot (Ecolo) aan BRUZZ. “Dit is het doorbreken van het cordon sanitaire.”

Bij monde van zijn woordvoerder minimaliseert burgemeester Kir dat. “Kir heeft vandaag zes burgemeesters ontvangen. Zij werden uitgenodigd door de Europese instellingen en het bezoek aan Sint-Joost vond plaats in dat kader”, aldus zijn woordvoerster.