Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft hij het nooit over een “quid pro quo” of “voor wat hoort wat” gehad met de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Wel is hij erg kritisch voor de Amerikaanse houding tegenover het land. Dat zegt Zelensky in een interview met Time. De ‘quid pro quo’-aanklacht is de centrale beschuldiging in de ‘impeachment’-procedure die de Democraten tegen Trump voeren.

Volgens de Democraten heeft de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) veiligheidshulp voor Oekraïne achtergehouden, om de Oekraïense regering ertoe te bewegen de zoon van de voormalige vicepresident Joe Biden (Dem.) te onderzoeken. Op 25 juli vroeg Trump wel degelijk aan de Oekraïense president om Hunter Biden te onderzoeken. Uiteindelijk werd de hulp gewoon vrijgegeven. De centrale vraag in het ‘impeachment’-onderzoek is dus of die hulp werd achtergehouden om druk te zetten.

“Geen ‘quid pro quo'”

“Ik heb nooit met de president gesproken vanuit de positie van ‘quid pro quo’. Dat is niet mijn ding”, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in het interview. Wel is Zelensky erg kritisch voor het achterhouden van de veiligheidshulp. “Ik wil niet dat we er als bedelaars uitzien. Maar je moet het begrijpen. We zijn in oorlog. Als jij onze strategische partner bent, dan kun je niet zomaar iets voor ons blokkeren. Ik denk dat dat gewoon over eerlijkheid gaat. Het gaat niet om een ‘quid pro quo’. Het is gewoon vanzelfsprekend”, klinkt het.

Ook is Zelensky, die het imago van zijn land wil verbeteren, niet opgezet met de verwijzingen van Trump naar de corruptie in Oekraïne. “Als Amerika bijvoorbeeld zegt dat Oekraïne een corrupt land is, is dat het moeilijkste signaal”, zegt de Oekraïense president.

“Het lijkt misschien gemakkelijk om die combinatie van woorden te zeggen, die combinatie van woorden: Oekraïne is een corrupt land. Gewoon om het te zeggen en dat is het dan. Maar daar houdt het niet op. Iedereen hoort dat signaal. Investeringen, banken, belanghebbenden, bedrijven, Amerikaanse, Europese en Amerikaanse bedrijven, bedrijven die internationaal kapitaal hebben in Oekraïne, het is een signaal aan hen dat zegt: ‘Wees voorzichtig, investeer niet’. Of, ‘Ga daar weg'”, aldus Zelensky.