Er lijkt iets op til in de Wetstraat. Zaterdag zaten volgens De Tijd en Het Laatste Nieuws de paars-groene partijen (Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen en Ecolo) rond de tafel. In het geheim en zonder de christendemocraten. De bal lijkt nu in het kamp te liggen van de Vlaamse liberalen: Geven ze toe aan de krappe paars-groene meerderheid – en leveren ze dan de premier? – of kiezen ze toch voor paars-geel?

Een paars-groene coalitie zonder christendemocraten vertegenwoordigt aan Vlaamse kant amper 1 op 3 van de kiezers. Daarnaast hebben de blauwe, rode en groene politieke families amper een meerderheid van 76 van de 150 zetels in het federaal parlement. Mogelijks probeert informateur Paul Magnette (PS) nog om cdH en Défi aan boord te krijgen.

Blauwe bocht definitief ingezet?

Op de geheime bijeenkomst zou Magnette gepolst hebben bij de andere partijen of er nog voldoende bereidheid is om door te zetten met het paars-groene plan. Bij CD&V is die bereidheid er niet. Onderhandelaar Koen Geens benadrukte zondag in het VTM Nieuws nog dat zijn partij paars-geel verkiest.

Nu de federale formatie een versnelling hoger lijkt te schakelen, kijkt iedereen naar de Vlaamse liberalen. De partij lijkt verdeelder dan ooit over een paars-groene regeringsdeelname. Aanvankelijk was het Open Vld-standpunt een regering met Vlaamse meerderheid en dus ook met de N-VA. Vorige week leek Vlaams minister Bart Somers echter de bocht in te zetten door te zeggen dat “een blinde kan zien dat de N-VA niet in de regering wilt”. Daarnaast zou Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in een paars-groene formatie kans maken op het premierschap.

Lees ook de reactie van CD&V’er Sammy Mahdi en N-VA-voorzitter Bart De Wever op de demarche van de paars-groene partijen:

Verontwaardigde De Wever: “Ik voel me bekocht”