De Belgische krijgsmacht zit met een pijnlijk probleem. Zo maakte een update, ter waarde van 31 miljoen euro, de Pandur-pantserwagens volgens Het Laatste Nieuws “compleet onbruikbaar”. “Dit is slecht bestuur. Onze militairen verdienen goed en veilig materiaal”, klinkt het bij Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt op Twitter.

Momenteel ondergaan de 38 Pandur-pantserwagens van de verkenningstroepen van de landcomponent een update van zo’n 31 miljoen euro. In plaats van een verbetering worden de wagens evenwel, zo weet Het Laatste Nieuws, “compleet onbruikbaar”. De reden? “Al wie groter is dan 1,70 meter kan er niet in of uit, en de bestuurder kan niet eens aan de pedalen”. 

De eerste problemen doken op toen de vier pantserwagens terugkwamen. Naast het gegeven dat de bemanning het voertuig amper kan binnengaan, werken de remmen niet meer naar behoren. Tevens zouden de voertuigen een gebrekkige wegligging hebben. 

“Slecht bestuur”

Groen kijkt hiervoor in de richting van oud-Defensieminister Steven Vandeput (N-VA). “Wat een verspilling onder beleid van voormalig minister Steven Vandeput”, stelt de partij op Twitter. Kamerlid De Vriendt spreekt op Twitter van slecht bestuur” en zal de huidige minister van Defensie hierop aanspreken. 

Het door besparingen geteisterde leger kampt al langer met een tekort aan materieel. Enkele jaren geleden kwamen deze tekorten op een hoogtepunt. Zo moesten militairen tijdens oefeningen, omdat er niet voldoende kogels waren, ‘pang’ roepen

Lees meer:

Holslag: “Onvermijdelijk om meer te investeren in defensie”