Pete Frates, die wereldwijd beroemd werd dankzij de Ice Bucket Challenge is op 34-jarige leeftijd overleden aan ALS. Met de actie, die in veel landen een hype werd, wist hij wereldwijd aandacht te verwerven voor de ongeneeslijke spierziekte.

Frates was een voormalig honkbalkapitein. In 2012, toen hij 27 jaar jong was, stelden dokters amyotrofe laterale sclerose (ALS) bij hem vast. Hij en zijn familie spanden zich in om meer bewustzijn op te wekken en geld in te zamelen, zodat er gewerkt kon worden aan een remedie tegen de spierziekte.

Zijn idee van de Ice Bucket Challenge ging viraal in de zomer van 2014. Zo’n 17 miljoen mensen wereldwijd zamelden 220 miljoen dollar in voor de strijd tegen ALS.
Bij de Challenge werden personen uitgedaagd om binnen de 24 uur een emmer ijswater over zichzelf te gieten. Zij die dat niet wilden doen moesten geld doneren aan een ALS-organisatie.

Positief resultaat

De realiteit was dat veel mensen voor dergelijk goed doel gewoon beide deden. Atleten, politici en andere beroemdheden van over heel de wereld deden die zomer allemaal vrolijk mee.  Ook in Vlaanderen was de Ice bucket challenge een hit en de ALS liga kreeg toen 15 keer meer donaties. De inzamelactie had een positief effect, want een onderzoek gefinancierd door de donaties, slaagde er in om het NEK1 gen vast te stellen, een gen dat bij veel ALS-patiënten aanwezig is.

Frates huwde kort na de diagnose van zijn ziekte. Hij laat zijn vrouw en een vijfjarig dochtertje na. Zijn familie laat weten dankbaar te zijn voor alle liefde en steun die ze in de afgelopen jaren hebben ontvangen.