N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover gooit in een interview met De Zondag nog wat olie op het vuur van de federale formatie. “Ik begrijp de Open Vld niet, die partij drijft helemaal af van haar ideologie”, zegt hij over een mogelijke paars-groene regering en de nota-Magnette.

Maandag brengt Paul Magnette (PS) opnieuw verslag uit bij de Koning over zijn informatieopdracht. Dan zal duidelijk worden in welke richting de federale formatie verder beweegt. Momenteel wijst alles op een paars-groene samenwerking, hoewel de verdeeldheid daarover bij de Vlaamse en Waalse liberalen groot is.

(lees verder onder de tweet)

Staatshervorming

Kamerlid Peter De Roover (N-VA) begrijpt de demarche van de paars-groene partijen en met name dan van Vlaams coalitiepartner Open Vld niet. “Die partij drijft helemaal af van haar ideologie”, klinkt het bij hem. “Hebt u die teksten gelezen (de rode nota-Magnette, red.)? Ik zie geen enkel recept dat de echte problemen van dit land aanpakt, met name de werkzaamheidsgraad, het begrotingstekort en de onzinnige staatsstructuren.” 

Een paars-groene federale regering met liberalen, socialisten en groenen is volgens het N-VA-kopstuk zelfs “kiezersbedrog”. De Roover zegt wel mee te willen regeren, maar ziet “niet in hoe dat kan met deze nota van Magnette”. “Als hij de realiteit blijft ontkennen, dan zal België onbestuurbaar worden”, stelt de N-VA’er scherp. “Als hij wil dat België overleeft, dan moet hij kiezen voor een fundamentele staatshervorming.”

CD&V en N-VA

De afgelopen dagen voerde Magnette nog bilaterale gesprekken met de verschillende partijen. Vorige week zondag was er nog een geheime ontmoeting met de paars-groene zijde, maar deze week zat de informateur ook samen met CD&V en N-VA. Zaterdagavond kwam Magnette nog naar Antwerpen voor een gesprek met N-VA-onderhandelaars Bart De Wever, Theo Francken en Lorin Parys.

Lees meer:

Koen Geens (CD&V): “Kunnen bocht die Magnette vraagt, niet maken”

Liberale premier in linkse coalitie? Leysen (Open Vld) sceptisch