Zondag lokte een betoging in Hongkong opnieuw een enorme hoeveelheid deelnemers. Vandaag is het exact zes maanden geleden dat de huidige protestgolf ontstond.

Op zondag trokken ongeveer 800.000 betogers de straat op in Hongkong. De betoging van zondag werd georganiseerd door het ‘Civil Human Rights Front’ (CHRF). Dezelfde beweging organiseerde eerder al enkele betogingen met een recordopkomst van meer dan een miljoen. Het is de eerste keer sinds augustus dat het CHRF toestemming voor een betoging had gekregen van de autoriteiten.

“Betoging laatste kans”

De Hongkongse pro-democratiebeweging behaalde onlangs een monsterzege in de lokale verkiezingen. De Hongkongse regeringsleidster Carrie Lam en communistische machthebbers in Beijing willen echter nog altijd geen toegevingen doen. De organisatoren waarschuwen Lam dat het de “laatste kans” was om hen tegemoet te komen.

De betogers eisen onder meer vrijere verkiezingen, het aftreden van Lam en een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld. De protesten begonnen vandaag exact zes maanden geleden. Een controversieel wetsvoorstel dat uitleveringen aan het Chinese vasteland zou mogelijk maken vormde de aanleiding. Het wetsvoorstel werd intussen ingetrokken, maar de beweging is intussen uitgegroeid tot een breder protest tegen het stadsbestuur en de groeiende Chinese invloed.