Op de nieuwjaarsreceptie van de stad Kortrijk zullen volgende week ook halal en koosjere hamburgers geserveerd worden. “Vrijwel iedereen lust wel een burger. Maar dan moet je ervoor zorgen dat echt iedereen ervan kan smullen”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Niet iedereen vindt halalburgers echter een goed idee. Vlaams Belang vindt het “ongezien en onaanvaardbaar”. 

Op zaterdag 4 januari organiseert de stad Kortrijk een nieuwjaarsreceptie voor haar inwoners. Daarbij zullen 3.000 gratis hamburgers aan de Kortrijkzanen uitgedeeld worden. Het zijn echter niet zomaar hamburgers, maar ook hamburgers die halal en koosjer zijn. “Een hamburger is universeel. We willen mensen samenbrengen, want we zijn allemaal Kortrijkzanen”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne en Souad Abihi, de nieuwe stedelijke programmaregisseur Samenleven.

Vlaams Belang Kortrijk: “Omgekeerde integratie”

Maar al snel volgden naast positieve reacties ook heel wat negatieve reacties. Vele Kortrijkzanen vinden dat het stadsbestuur een verkeerd signaal geeft door halalburgers te serveren. Dat vindt ook Wouter Vermeersch, Kamerlid en fractieleider van Vlaams Belang Kortrijk. 

“Dat een stadsbestuur voor een nieuwjaarsreceptie ingaat op religieuze en dieronvriendelijke voorschriften is ongezien, maar ook onaanvaardbaar”, aldus Vermeersch. “Het is de wereld op zijn kop. Niet de Kortrijkzanen en de stadswerking moeten zich aanpassen, maar wel de nieuwkomers aan onze gewoontes en gebruiken.”

Volgens Vlaams Belang doet het stadsbestuur zo aan omgekeerde integratie. “Kortrijk kent ondertussen bijna 20 procent inwoners van buitenlandse herkomst. Confrontaties in de multiculturele stad gaan te vaak gepaard met overlast en geweld. Het wordt tijd dat we deze realiteit onder ogen zien. Pas als we deze samenlevingsproblemen durven benoemen, kunnen we ze ook oplossen. Dit verbloemen en omgekeerde integratie, zoals het stadsbestuur nu voorstelt, waarbij de Kortrijkzanen en de stadsorganisatie zich moeten aanpassen zal niet helpen, wel integendeel.