Na de uitgebreide kritiek op sociale media en in de partijpolitieke wereld heeft Open Vld ‘ineens’ haar positie veranderd na te vergaderen met het partijbestuur. Eerst wilde de Open Vld een uitgebreider debat vooraleer zomaar 6 procent te snijden in de werkingskosten van het Vlaams Parlement en de partijdotaties, maar nu wil de liberale partij het plan van Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) dan toch goedkeuren. “De kous mag hiermee [echter] niet af zijn. De 6 procent mag geen schaamlapje zijn om de fundamentele discussie uit de weg te gaan”, zegt fractieleider Willem-Frederik Schiltz ook meteen erbij via BELGA. Open Vld vertelt tevens te willen besparen in de lonen van de parlementsleden.

Eerder vandaag bleek dat Open Vld als enige partij in het Bureau van het Vlaams Parlement zou dwars gelegen hebben rond een plan van Liesbeth Homans waarbij 6 procent zou bespaard worden op de dotaties van de partijen. Maar deze dinsdagnamiddag zegt Open Vld-fractieleider Schiltz dat de partij tegen was “omdat het [plan] niet ver genoeg ging”. 

Open Vld wil ‘ineens’ meer besparingen in partijpolitiek

“Wij willen daarbij verder gaan dan de zes procent die op tafel ligt. Dat was ons standpunt in het bureau en dat blijft het vandaag nu de discussie in de media wordt gevoerd”, aldus nog een eerder doorzichtige Schiltz voor de camera’s van VTM na afloop van een impromptu partijbestuur van Open Vld. “Tegelijk roepen we de andere partijen op om méér te besparen. De kous mag hiermee niet af zijn. De 6 procent mag geen schaamlapje zijn om de fundamentele discussie uit de weg te gaan.”

Concreet wil Open Vld nu ook twee extra zaken gerealiseerd krijgen. “Ten eerste willen we dat Vlaamse parlementsleden zelf een inspanning doen en 5 procent inleveren op hun loon. In de Kamer is dat al sinds 2012 het geval, hoog tijd dat het Vlaams parlement nu volgt”, klinkt het nog via BELGA. En ten tweede willen de liberalen het volledige partijdotatiesysteem wijzigen. “Dit is immers ontspoord. Er zijn partijen die zo veel geld hebben dat ze immo-makelaar spelen door met belastinggeld vastgoed op te kopen en te verhuren (een duidelijke verwijzing naar N-VA, die als grootste partij ook het meest dotaties vangt en vastgoed verhuurt, red.). Dat is nooit de bedoeling geweest. De partijdotaties dienen om een normale politieke werking te financieren. Er moet dus een eerlijker systeem komen met een faire inspanning van de grootsten.”

Lees ook:

Open Vld trappers kwijt: kiest tegen besparingen op partijdotaties