Nadat het plaatsvinden van een ‘geheime’ vergadering tussen de paars-groene partijen (Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen en Ecolo) uitlekte, reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever als door een wesp gestoken. Zo voelde hij zich naar eigen zeggen “bekocht” door de liberalen. De vraag is echter: gaat de Open Vld uiteindelijk wel in zee met vier uitgesproken linkse partijen? Het beleid van deze partij wordt niet bepaald door drama queens van andere partijen, liet Open Vld-Kamerlid Christian Leysen alvast tegenover VRT NWS optekenen.

Na de paars-groene bijeenkomst reageerde De Wever verontwaardigd. Ook vandaag heeft hij het over een vertrouwensbreuk met de liberalen. “Plotseling word je dan in de rug geschoten en gaan ze achter je rug met anderen onderhandelen. Daar stelt zich wel een probleem”, citeert Het Laatste Nieuws de N-VA-voorzitter. Bij de liberalen heeft men het kennelijk wat gehad met De Wever zijn forse uitspraken. “Het beleid van deze partij wordt niet bepaald door de drama queens van andere partijen”, klonk het bij pakweg Christian Leysen.

Open Vld: “Wij zullen als partij zelf wel bepalen wat we goed vinden en wat niet”

In een officiële reactie van de partij klinkt het minder hard. Zo spreken de liberalen De Wever – die zich “bekocht” voelt – tegen. “We doe steeds correct aan politiek, ook met partijen die er een andere mening op na houden. De boodschap is duidelijk: wij zullen als partij zelf wel bepalen wat we goed vinden en wat niet. En wat onze houding is tegenover een mogelijke regeringsvorming”, klinkt het.

Naar eigen zeggen primeert voor de liberalen de inhoud. “Daar zal het van afhangen en daarvoor werken we samen met de liberale familie Open Vld-MR. Dat betekent dat we opkomen voor mensen die werken en gewerkt hebben en dat we passen voor een blokkering van het land”, stelt de partij in een mededeling. 

Eenzelfde verhaalt valt bij Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten te horen. Zo benadrukt ze dat Magnette tot 9 december aan zet blijft. “Wij blijven daar heel rustig bij. Samen met de MR kijken we naar de inhouden: mensen die werken en gewerkt hebben, vooruit laten gaan en zorgen dat het land vooruit kan. Dat hebben we ook altijd heel duidelijk gezegd: wij gaan het land nooit blokkeren”, klinkt het. “Aan iedereen die vandaag verklaringen aflegt en meent in onze plaats te moeten bepalen wat wij doen, is mijn boodschap heel duidelijk: dat zullen wij zelf wel bepalen”, aldus Rutten die tegenover Het Laatste Nieuws geen positie innam ten voordele of ten nadele van paars-groen of paars-geel. 

Lees meer:

Geens: “Wij gaan niet Verhofstadt-I herhalen”