Eerder deze week werd duidelijk hoe de gevangen Abdellah Nouamane, de radicale moslim die naar IS-gebied trok en opriep tot aanslagen in ons land, wil terugkeren naar België. Dat zei hij in een interview met VTM-journalist Robin Ramaekers. Ook Adel Mezroui uit Kapellen, en intussen kreupel, en Annas Koundi lieten een gelijkaardige boodschap horen. Dat blijkt vandaag uit VTM-verslaggeving. De IS-aanhangers vergoelijkten wel meteen hun medeplichtigheid aan de IS-gruwel. “We hebben de zoetigheden van de Islamitische Staat geproefd, de beginjaren”, zegt Mezroui zonder schaamte en een sporadische glimlach. “Ik heb geen bloed aan mijn handen”.

Naast Nouamane blijkt VTM nog twee Belgische IS-strijders te hebben gesproken. De cameraploeg kwam nog een vierde Belg – een zekere Yasinne Zahri die eerder dood werd gewaand – tegen in het Syrisch-Koerdisch gevangeniscentrum voor IS-jihadi’s, maar die wenste niet te praten. Opmerkelijk is het vooral dat men allemaal terug wil naar België, het land waartegen ze streden met IS, maar amper of geen spijt of inkeer tonen.

Jihadisten van IS lijken geen spijt te hebben, maar willen toch graag terug naar land dat ze willen verslaan

Gevraagd over de ‘zoetigheden van IS’ zei Mezroui met een lichte glimlach: “De Islamitische Staat is [een vorm van] wetgeving die komt van God. U weet dat en ik weet dat”, zo klonk zijn antwoord. “En er is geen betere wetgeving dan die van God.” Mezroui zegt verder zeker te zijn dat hij “geen bloed aan [z]ijn handen” heeft, want hij “heeft geen onthoofdingen gezien of mee [uitgevoerd]. Ik heb daar afstand van gehouden, want ik wist dat dat niet menselijk was”. Dat het wel volgens de wetten van IS gebeurde, erkent Mezroui nochtans: “Dat zijn de wetten van Allah, ik heb de kennis niet om dat af te zweren.”

Annas Koundi, oorspronkelijk uit Grimbergen, lijkt alleszins zijn eigen situatie spijtig te vinden, want hij “zou liever tien jaar in een Belgische cel zitten, dan één jaar” in zijn huidige gevangenis, zo zei hij voor de VTM-camera’s. “In mijn ogen verdien ik een tweede kans”. En met al die mensen die gedood zijn door IS, ook bij ons in Brussel, heeft Koundi zogezegd “niets mee te maken”.