De rechtse en Vlaamsgezinde studentenvereniging KVHV-Gent is nu ook verbannen uit de gebouwen van de stad Gent. Dat brengt ook Het Nieuwsblad. De uitsluiting werd bekendgemaakt door schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen) op een voorzet van Hafsa El-Bazioui (Groen). Het is een gevolg van de heksenjacht na de lezing van Jeff Hoeyberghs. Hoewel het een openbaar evenement was met veel mogelijke tegenspraak, lijkt het geven van een podium aan deze bekende Vlaming finaal een brug te ver. 

Normaal kunnen door de universiteit erkende studentenverenigingen ook bij de stad gebouwen huren voor hun activiteiten. De schorsing door de universiteit leek voor het linkse stadsbestuur dan ook een uitgelezen kans om de rechtse jongeren te treffen. Al lijkt de maatregel een slag in het water, aangezien binnenkort de blok met aansluitend de examenperiode aanbreekt.

Het Politiek Filosofisch Konvent (PFK) – de koepelvereniging van alle politieke en levensbeschouwelijke verenigingen aan de Gentse universiteit – schorste het KVHV eerder voor twee maanden en drie maanden voorwaardelijk. Tevens moet de rechtse studentenvereniging zich én openlijk distantiëren van Hoeyberghs én de beelden van de lezing offline halen. Het bestuurscollege van de UGent sloot zich aan bij de beslissing van het PFK. En nu dus ook de stad Gent.

Reglement

Officieel heet het dat “het KVHV niet meer voldoet aan de voorwaarden voor van het reglement zolang haar erkenning is ingetrokken”, aldus Decruynaere, “Ik zal daarvoor het nodige initiatief voorleggen, zodra de schorsing ingaat.” Die aanpak staat in sterk contrast met andere groepen die worstelen met de reglementen in Gent, zoals illegalen, krakers of clandestiene zigeuners. Voor die groepen voert de stad een uiterst accommoderend beleid.