“Springt Open Vld of springt Open Vld niet?”, dat is de vraag die de komende weken cruciaal zal zijn. De liberalen houden immers alle opties – gaande van paars-groen tot paars-geel – open en waren aanwezig op een ‘geheim’ paars-groen overleg met MR, sp.a, PS, Groen en Ecolo. Een nieuwe nota van informateur Paul Magnette (PS) geeft de liberalen evenwel niet al te veel, zo weet De Tijd. Zo is er (nog) geen sprake van grondige hervormingen van de arbeidsmarkt en bepleit de PS-topman allerhande nieuwe sociale uitgaven.

Na de paars-groene bijeenkomst reageerde Bart De Wever als door een wesp gestoken. Zo voelde hij zich naar eigen zeggen “bekocht” door de liberalen. Bij de Open Vld heeft men het evenwel gehad met De Wever zijn forse uitspraken. “Het beleid van deze partij wordt niet bepaald door de drama queens van andere partijen”, klonk het gisteren bij Christian Leysen. Naar eigen zeggen kijken de liberalen naar de inhoud. “Daar zal het van afhangen en daarvoor werken we samen met de liberale familie Open Vld-MR. Dat betekent dat we opkomen voor mensen die werken en gewerkt hebben en dat we passen voor een blokkering van het land”, stelde de partij in een mededeling. 

Rood-groen met blauw randje

De nota valt vooral op door dat wat er niet instaat. Zo valt er (vooralsnog) niets terug te vinden over het sneller laten dalen van de werkloosheidsuitkeringen of een afschaffing van het brugpensioen, twee liberale stokpaardjes. 

Een ander groot mankement: de financiering. Hoewel Magnette de minimumpensioenen wil optrekken en de uitgaven in de gezondheidszorg wil laten stijgen met 2,5 procent, ontbreekt volgens De Tijd “elk spoor van een budgettair kader”. Wel zou Magnette in een informeel overleg nieuwe belastingen hebben voorgesteld. In de nota is hier – ook al betreft het voor de liberalen een gevoelig aspect – geen aandacht voor. Enkel van een vliegtaks maakt men expliciet melding.

Wel heeft Magnette, met een hoofdstuk over het verbeteren van het ondernemersklimaat, al een toegift gedaan aan de liberalen. Tevens stelt de PS-informateur een algemene btw-verlaging op het heropbouwen en renoveren van woningen voor. Bovendien werd het voorstel om quasi meteen alleen elektrische bedrijfswagens te stimuleren afgezwakt.

Opnieuw een lek

De nota werd, naar alle waarschijnlijk, alleen naar de paars-groene partijen gestuurd. Zo kreeg noch N-VA, noch CD&V zicht op Magnette zijn visietekst. “Tiens, krant heeft nota al wel maar grootste partij van Vlaanderen nog altijd niet”, klinkt het bij N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys (N-VA) op Twitter.