Ook de ballerina’s van de Parijse Opera protesteren tegen de geplande pensioenhervorming van de Franse president Emmanuel Macron (LREM). Dat schrijft Reuters. De dansers dreigen hun speciale pensioenregime, dat dateert uit de 17e eeuw en waardoor ze op hun 42ste op pensioen kunnen, kwijt te spelen.

De ballerina’s voerden dinsdag uit protest scènes uit het Zwanenmeer op op het plein voor de Parijse Opera. Daarbij werden ze geruggensteund door musici van Parijse Symfonie Orkest. Er hingen spandoeken waarop de tekst “Cultuur in gevaar” stond.

Ballerina’s met pensioen op 42

De ballerina’s genieten van een op maat gemaakt pensioenplan dat dateert uit de 17e eeuw. Zo kunnen de dansers op 42ste van een volledig pensioen genieten, ongeveer twintig jaar eerder dan de gemiddelde werknemer. Zij dreigen die privileges te verliezen als de Franse president Emmanuel Macron (LREM) doorzet met zijn geplande pensioenhervorming. Macron wil werknemers stimuleren om tot hun 64ste te werken.

Volgens de dansers is langer werken echter geen optie. “We beginnen met de klassieke dans op 8-jarige leeftijd. Tegen onze late tienerjaren krijgen we terugkerende verwondingen. Als je 42 jaar bent, heb je al last van artritis, stressfracturen, hernia’s en in sommige gevallen heupen van titanium. Het is moeilijk om een niveau van uitmuntendheid te handhaven tot 42, maar 64 lijkt onmogelijk”, zegt ballerina Heloise Jocqueviel.

Frankrijk wordt al weken lamgelegd door stakingen tegen de geplande pensioenhervormingen. Het openbare vervoer werd verstoord, scholen werden gedwongen te sluiten en ook raffinaderijen gingen dicht. Macron wil niet afzien van de hervormingen, maar wil in januari wel opnieuw onderhandelen met de vakbonden.