De aanslagen in Sri Lanka, Burkina Faso, Op de Filipijnen, Nigeria. Kerk in Nood krijgt wekelijks meldingen over aanslagen, vervolgingen, en dreigingen tegen christenen uit Syrië en Irak, De christenen uit het noorden van Syrië durven niet meer naar de kerkmis gaan. De angst voor aanslagen is groot.

De oosterse christenen raken constant verwikkeld in spanningen tussen andere bevolkingsgroepen. Recentelijk was dit ook het geval in Noord-Syrië, tijdens de gevechten tussen Turkije en de Koerden. Er werd zelfs gewag gemaakt van het gebruik van christenen als levende schilden, ingezet als obstakel tegen de opmars van de Turken. Zo’n incidenten – waarbij de christenen het onderspit moeten delven – zijn niet uniek en kwamen veelvuldig voor afgelopen jaar.

Oorlogen in Syrië en Irak hebben situatie christenen er niet makkelijker op gemaakt

De burgeroorlog in Syrië duurt al bijna 9 jaar. In die afgelopen jaren kwamen ruim een half miljoen mensen om. Elf miljoen Syriërs ontvluchtten hun huizen en de helft daarvan verliet het land. Ook christenen ontvluchtten het geweld, vooral toen de zelfverklaarde Islamitische Staat (IS) steden en dorpen veroverde. Alvorens 2011 woonden er ongeveer 2,2 miljoen christenen in Syrië (8 à 10 procent van de bevolking). Tachtig procent van hen is echter weggetrokken, waardoor er nu slechts circa 450.000 volgers van Jezus zijn overgebleven.

Ook in Irak is het aantal Christus-aanhangers enorm gedaald. Aartsbisschop Bashar Warda zegt dat het einde voor de christelijke gemeenschap in Irak nu echt nadert, na eeuwenlange aanwezigheid. De 1.400 jaren van vervolging eisen hun tol. Na het omverwerpen van het regime van de Irakese dictator Saddam Hussein in 2003, is de christelijke bevolking met 83 procent verminderd. Van ongeveer 1,5 miljoen gingen ze naar 250.000. “Het christendom is een van de oudste religies in Irak, misschien zelfs in de hele wereld. Vandaag wordt ze met uitsterven bedreigd. De christenen die nog overblijven, moeten er rekening mee houden dat ze de marteldood kunnen sterven”, zei de bisschop nog via BBC.

De vervolgingen en vele gewelddaden afgelopen jaren hielden de Syrische christenen dit jaar desondanks niet tegen om opnieuw Kerstmis te vieren in de openbaarheid. “Vuurwerk in plaats van bommen”, titelt het pro-Russisch medium RT gisteren op Kerstdag.

Lees ook:

In beeld: Christenen in Bagdad: “We leven in angst”