Er is de laatste dagen enorm veel kritiek op de (overwegend linkse) Duitse openbare omroep. De zender liet een kinderkoor een “nieuwe” versie van een gekend Duits liedje zingen. De tekst “oma rijdt met de motor in het kippenhok” wordt nu “oma is een oud klimaatvarken“, zo bericht focus.de.

Het liedje is in zijn geheel herwerkt tot een soort “klimaathymne” met op het einde ook een verwijzing naar Greta Thunberg’s quote “we will not let you get away with this“. Er volgde enorm veel verontwaardiging over dit gebruik van kinderen voor propaganda met de steun van overheidsgeld. Dit resulteerde in onder andere 15.000 berichten op de Facebookpagina van WDR.

De omroep zegt te betreuren dat een deel van het publiek de video als kwetsend heeft ervaren. Het zou de bedoeling zijn geweest het generatieconflict over klimaatverandering satirisch te benaderen.

WDR distantieerde zich al van het gebeuren en haalde het filmpje offline. Maar een vrij medewerker van de zender (Danny Hollek) kon het niet laten om nog een stapje verder te gaan en tweette dat “…jullie oma geen klimaatvarken was, maar een nazivarken“. Dit bracht zoals verwacht nog meer online kritiek. De WDR distantieerde zich intussen ook van deze uitspraken. Het Duitse conservatieve magazine Compact berichtte cynisch dat de huidige generatie grootmoeders veelal na de Tweede Wereldoorlog geboren zijn en daardoor eerder tot de linkse “mei 68” generatie behoren.