Rusland en Oekraïne hebben in Parijs vredesonderhandelingen gevoerd over Oost-Oekraïne. De topontmoeting werd bemiddeld door Frankrijk en Duitsland. Beide partijen bereikten een akkoord over een staakt-het-vuren en een gevangenenruil.

De Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gingen akkoord om tegen het eind van het jaar een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne – of de Donbass – in te voeren. “De partijen verbinden zich tot een volledige en integrale uitvoering van het staakt-het-vuren, versterkt door de uitvoering van alle noodzakelijke steunmaatregelen voor het staakt-het-vuren, voor het einde van 2019”, klinkt het. Ook komt er voor het eind van het jaar een gevangenenruil.

Lokale verkiezingen

Het vinden van een oplossing voor het conflict is een belangrijke verkiezingsbelofte van de Oekraïense president. Het was de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Zelensky en Poetin. De onderhandelingen werden bemiddeld door Frankrijk en Duitsland. Sinds het conflict tussen Oekraïne en Russische separatisten in 2014 losbarstte vielen zo’n 13.000 doden.

De onderhandelingen in Parijs moesten het staakt-het-vuren van 2015 – ondertekend in Minsk – nieuw leven inblazen. Beide partijen kwamen ook overeen om verkiezingen te houden in de Donbass, al bestaat er vooralsnog onenigheid over het te volgen tijdsschema. Zelensky wil dat Oekraïne eerst de controle herwint van de grens met Rusland, alvorens verkiezingen te houden.

“We weten dat er onenigheid bestaat over het tijdschema en de fasering en we hebben er lang over gediscussieerd, maar we hebben gezegd dat we onszelf vier maanden de tijd moeten geven om de politieke en veiligheidsvoorwaarden voor deze lokale verkiezingen uit te klaren”, zei de Franse president Emmanuel Macron (LREM).

Zelensky: “Wilde groter aantal problemen oplossen”

“Er zijn veel vragen gesteld en mijn collega’s hebben gezegd dat het een zeer goed resultaat is voor een eerste bijeenkomst. Maar ik zal eerlijk zijn, het is heel weinig, ik wilde een groter aantal problemen oplossen”, zei Zelensky. Poetin hamert er dan weer op dat de regio meer autonomie moet krijgen en dat men de rebellen amnestie moet verlenen.

“Ik zeg heel openlijk: We hebben veel werk te doen, maar mijn gevoel van deze bijeenkomst hier vandaag is dat er goede wil is om moeilijke kwesties op te lossen”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU).