In een nationale en globale context van gevoeligheid en overgevoeligheid rond seksisme heeft Amerikaans oud-president Barrack Obama (Dem.) enkele opvallende uitspraken gedaan. In een toespraak voor zakenleiders in het Aziatische Singapore zei de oud-president dat als vrouwen elk land in de wereld zouden leiden, er “significante verbetering over de gehele lijn zou zijn inzake ongeveer alles.” Dat meldt BBC. Beelden van de uitspraken zijn echter niet onmiddellijk te vinden. De evenwel ondubbelzinnig discriminerende uitspraak zorgt vreemd genoeg niet voor wijdverspreide verontwaardiging.

De meeste problemen in de wereld komen van oude mensen. Dat zei Obama voor een groep zakenmensen in Singapore. Voornamelijk dan oude mannen die vasthouden aan machtsposities. “Nu, vrouwen, ik wil gewoon dat jullie weten: jullie zijn niet perfect, maar wat ik wel kan zeggen is dat jullie onweerlegbaar beter zijn dan ons”, aldus de voormalige mannelijke wereldleider die in de genadeloze Democratische voorverkiezingen van 2007-2008 bikkelhard campagne voerde tegen zijn vrouwelijke tegenkandidate Hillary Clinton.

Obama: “Als elk land zou geleid worden door een vrouw, dan zou in twee jaar alles beter zijn”

“Ik ben er rotsvast van overtuigd dat als elk land in de wereld voor twee jaar zou worden geleid door vrouwen, je een significante verbetering zou zien over de gehele lijn in zowat alles… levensstandaard, uitkomsten”, zo vervolgde de oud-president.

Gevraagd of de Democraat nog een politieke comeback zou maken, liet Obama weten dat leiders soms moeten inzien wanneer het tijd is om opzij te stappen. “Als je kijkt naar de wereld en naar de problemen, gaat het dikwijls om oude mensen, doorgaans oude mannen, die niet opzij willen stappen”, zo besloot Obama. “Het is belangrijk dat politieke leiders zichzelf eraan herinneren dat ze er zijn om een job te doen, maar er niet zijn voor het leven. Je bent er niet om jezelf recht te houden in het voordeel van je eigendunk of je eigen macht.”

Lees ook:

Ook stad Gent doet nu mee in hetze tegen KVHV