Novartis, het Zwitserse farmabedrijf dat het peperdure medicijn Zolgensma heeft gemaakt en zo baby Pia kon helpen tegen haar dodelijke spierziekte, zal volgend jaar het medicijn uitdelen aan 100 baby’s die lijden aan dezelfde ziekte. Dit met behulp van een loterijsysteem. Dat schrijft onder meer De Tijd. Het plan, dat de publieke opinie moest paaien, kan echter ook rekenen op kritiek.

Novartis kwam enkele maanden geleden in de belangstelling toen de ouders van baby Pia een steunoproep deden voor hun kind. Het medicament Zolgensma kostte immers 1,9 miljoen eur. Er werd 2 miljoen opgehaald, en het kind kon gered worden, maar er groeide kritiek op de de farmareus. De prijspolitiek van farmabedrijven zoals Novartis werd en wordt niet door iedereen gesmaakt.

Novartis moet ook kosten van ontwikkeling medicijn terugverdienen, aldus Novartis zelf

Het bedrijf riposteerde echter door te stellen dat het de dure ontwikkeling van het medicijn moet terugverdienen, maar het komt nu toch een beetje tegemoet aan de kritiek. Het zal volgend jaar 100 dosissen van het medicijn gratis weggeven aan gezinnen met een zieke baby jonger dan 2 jaar, in landen waar Zolgensma nog niet wordt terugbetaald. Hun artsen kunnen daarvoor een aanvraag indienen en een loterij zal de winnaars bepalen.

Maar ook die loterij valt niet bij iedereen in de smaak. Een “gezondheidsloterij” is niet de geschikte manier om tegemoet te komen aan broodnodige medische zorg die niet overal beschikbaar is, zo klinkt het via De Tijd bij belangenorganisatie TreatSMA, wat patiënten met spinale musculaire atrofie vertegenwoordigt (de ziekte die baby Pia had). “Baby’s die naast de prijzen vallen, kunnen daarna nog wel deelnemen aan volgende lottrekkingen, maar eens ze ouder dan 2 jaar zijn, komen ze zelfs niet meer in aanmerking.”

Eerder deze week kwam Novartis nog al eens in het nieuws. Toen werd duidelijk dat het patent op het zeer dure kankermedicijn Kymriah van Novartis werd teruggetrokken. Dit na een klacht vanwege de ngo’s Dokters van de Wereld en Public Eye, die stelden dat het patent veel te breed was opgesteld zodat concurrenten geen gelijkaardige medicamenten  – het gaat om een bepaalde gentherapie – konden ontwikkelen.

Lees ook:

De Block wijst Novartis terecht na intrekking patent: “Laat het les zijn”