De nieuwe sp.a-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad, Hicham El Mzairh, stond deze week in het midden van het gewoel. Na een incident met Vlaams Belang-kopstukken Filip Dewinter en Sam Van Rooy, kon hij op bijval van burgemeester en coalitiepartner Bart De Wever rekenen, die op zijn beurt de hele VB-fractie op de kast joeg. Dat Dewinter en ‘kroonprins’ Van Rooy al eens bits uit de hoek durven komen is wel bekend, maar wie is Hicham El Mzairh? Een stamboomsocialist die het als geregulariseerde illegaal tot Antwerps fractieleider schopte of een opportunist die zijn carrière vooral te danken heeft aan de politieke achterkamer? 

Het spel zat op de wagen dinsdagavond in de Antwerpse gemeenteraad. De stemming van de meerjarenbegroting werd overschaduwd door een ruzie tussen Vlaams Belang-kopstukken Filip Dewinter en Sam Van Rooy en sp.a-fractieleider Hicham El Mzairh. Die laatste richtte zijn pijlen op de VB-fractie toen Dewinter stelde dat “de niet-kwalitatieve instroom van steeds meer vreemdelingen in Antwerpen zorgt voor steeds minder inkomsten en steeds meer uitgaven”. De sp.a’er verweet Dewinter racisme en liet verstaan zijn “ergste nachtmerrie” te worden.

‘Kroonprins’ Van Rooy mengde zich daarop in de discussie en nam het op voor zijn toekomstige voorganger als VB-fractieleider. “Je bent hier niet in Marokko, dus doe dat vingertje weg”, liet hij El Mzairh verstaan. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemde de uithaal “onbetamelijk”, waarna Dewinter en co de gemeenteraad verlieten. De uitspraak van Van Rooy werd veelvuldig becommentarieerd in de media. “Tot hier en niet verder”, schreef collega-raadslid Nahima Lanjiri (CD&V) bijvoorbeeld in een opiniebijdrage voor Gazet van Antwerpen.

Wie is de sp.a’er die de Antwerpse VB-fractie op stang joeg?

Dat Dewinter en Van Rooy niet verlegen zijn om een gepeperde uitspraak wisten we al. Nochtans is ook El Mzairh alles behalve een onbesproken blad. Een overzicht …

Hicham El Mzairh (44) werd geboren in Agadir, Marokko. Met een socialistische burgemeester als vader werd zijn linkse overtuiging hem al met de paplepel ingegeven. In 1998 kwam hij op 22-jarige leeftijd met een toeristenvisum naar België, waar hij al snel een Belgische vrouw van Marokkaanse afkomst leerde kennen. Na een tussenstop in Marokko voor het huwelijk, kwam El Mzairh in oktober 1999 in aanmerking voor de collectieve regularisatieronde van de paars-groene regering-Verhofstadt I. De “duurzame banden” met België en zijn job in de bouw gaven de doorslag.

Facebookpost van El Mzairh
In de gemeenteraad of op Facebook, El Mzairh schuwt een straffe uitspraak niet.

Het huwelijk was echter geen lang leven beschoren. Eens geregulariseerd huwt El Mzairh in 2005 opnieuw en deze keer is het wel raak. Met zijn tweede vrouw voedt hij vandaag drie kinderen op. Het korte eerste huwelijk doet evenwel alarmbellen rinkelen op de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). In 2005 krijgt El Mzairh een uitwijzingsbevel in de bus. DVZ meent dat het ging om een schijnhuwelijk.

Politieke kameleon

Op dat moment begint eveneens het politieke engagement van El Mzairh. Niet bij de Vlaamse socialisten, maar als ‘allochtonenadviseur’ bij de VLD. In 2007 krijgt hij de 11de plaats op de Antwerpse Kamerlijst. Intussen is het uitwijzingsbevel na een versnelde procedure bij het Hof van Cassatie naar de prullenmand verwezen. Later komt ook een einde aan zijn lidmaatschap van de Vlaamse liberalen na een interview met De Morgen. Zonder toenmalig VLD-Binnenlandminister Patrick Dewael rechtstreeks aan te vallen, haalt hij wel fel uit naar zijn vreemdelingenbeleid. “Ik wil een krachtig signaal geven aan de minister opdat hij geen té rechtse koers vaart”, klonk het toen.

Als politieke kameleon belandt El Mzairh al snel bij de sp.a, waar zijn carrière echt van start gaat. In 2009 wordt hij adviseur integratie van Antwerps schepen Monica De Coninck en haar opvolger Güler Turan. Die laatste lag vorig jaar nog onder vuur voor haar banden met de extremistische Grijze Wolven

(Lees verder onder de tweet.)

Dissident

Foto: Facebook El Mzairh
Foto: Facebook El Mzairh

In 2012 begint El Mzairh als districtsraadslid in Wilrijk zijn eerste politieke mandaat. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wordt hij met 1448 voorkeurstemmen verkozen tot gemeenteraadslid. De nieuwbakken verkozene keert zich echter snel tegen zijn eigen partij wanneer een deelname aan het bestuur met “duivel” N-VA en zijn voormalige partij Open Vld lonkt. Op het lokale partijcongres stemt hij samen met Güler Turan en Karim Bachar tegen het onderhandelde bestuursakkoord. De dissidenten keren echter snel hun kar en worden verdedigers van het akkoord. Dat Bachar toen schepen mocht worden en El Mzairh fractieleider zal daar zeker bij geholpen hebben.

Vandaag werkt El Mzairh voor De Lijn en is hij als beëdigd vertaler-tolk ook actief bij de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Daarnaast geniet hij in Antwerpen en daarbuiten enige bekendheid als presentator op Radio Stad en als ‘DJ Bubba’ op onder meer Tomorrowland.

El Mzairh werd gecontacteerd naar aanleiding van dit artikel maar ging niet in op onze contactverzoeken.
Lees ook:

“Schaam jullie diep!”: Sp.a-raadslid verdedigt ex-hoofddoekmodel