In het Vlaams onderwijs zouden normaal de alarmbellen moeten afgaan. De reden? Onze regio verliest opnieuw flink wat pluimen in het recentste PISA-onderzoek. Zo vallen de Vlaamse leerlingen voor leesvaardigheid voor het eerst uit de top-10. Ook inzake wiskundige geletterdheid en wetenschappelijke kunde dalen we. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) contacteerde OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme om ons onderwijs te laten doorlichten. 

Om de drie jaar komen de PISA-studies uit. Dit al sinds 2000. Aanvankelijk scoorde Vlaanderen héél goed, maar de laatste jaren ging deze prestatie flink achteruit. Voor PISA 2018 werden in Vlaanderen 4.882 leerlingen uit 172 scholen getest. Bij elk van de 3 geteste competenties ging Vlaanderen alweer achteruit. We scoren – voorlopig – wel nog beter dan het OESO-gemiddelde. Vooral in leesvaardigheid zakken we snel. Haalden Vlaamse leerlingen in 2006 nog gemiddeld 522 punten en in 2015 nog 511 punten, moeten ze het nu stellen met 502 punten. 19% van de Vlaamse leerlingen haalt zelfs het minimumniveau voor lezen niet: deze leerlingen konden niet de belangrijkste elementen uit teksten halen. 

Van Damme: “De linkerzijde heeft een aantal cruciale ideeën, zoals de kwaliteit van onderwijs of kennisoverdracht, losgelaten”

Minister van Onderwijs Weyts wil ingrijpen en contacteerde OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme. De expert zal, zo weet De Tijd, een internationaal team samenstellen en ons onderwijs onderzoeken. Volgend jaar volgt een rapport met suggesties. “We zijn heel blij dat Van Damme die opdracht aanvaard heeft”, reageert de woordvoerder van Weyts. “Hij zal uit zijn netwerk een beperkt, internationaal team samenstellen dat met een frisse blik naar ons onderwijs zal kijken. In het najaar van 2020 verwachten we een rapport met suggesties”, klinkt het. 

Van Damme was, voor hij voor de OESO ging werken, kabinetschef van socialistisch Onderwijsminister Frank Vandenbroucke en ‘architect’ van het gelijkekansenbeleid. Toch is de onderwijsexpert, hoewel hij zichzelf als sociaaldemocraat omschrijft, regelmatig kritisch voor progressieve politici. “De linkerzijde heeft een aantal cruciale ideeën, zoals de kwaliteit van onderwijs of kennisoverdracht, losgelaten. Voor een stuk is dat gebeurd onder druk van ideeën van onderwijsvernieuwing. Nu pleit ze alleen maar voor gelijke kansen. Maar gelijke kansen op wat? Je ziet dat zij het moeilijk hebben om woorden als ‘excellentie’ en ‘kwaliteit’ in de mond te nemen. Bijvoorbeeld voor taal hebben sommigen de lat onbewust te veel naar beneden gehaald, vanuit het idee ‘zolang we elkaar maar verstaan’. Een dodelijke cocktail noem ik dat”, verklaarde hij in een interview met De Morgen.