Eerder raakte bekend dat voormalig Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi namens de Franstalige groenen kandidaat is om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. Krijgt haar kandidatuur een tweederdemeerderheid, dan volgt ze de door Ecolo-voorgedragen Jean-Paul Snappe op. Het probleem? Niet iedereen ziet Khattabi graag oordelen over de conformiteit van de wetten met de Grondwet. 

Het was N-VA-senator en Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe die de benoeming van Khattabi aanvocht. Een opengrenzenactiviste die juridische beslissingen tegenwerkt is volgens de N-VA niet geschikt voor het Grondwettelijk Hof”, verklaarde hij op Twitter. Onder de tweet stond een afbeelding met in grote letters “Stop Khattabi”. N-VA-voorzitter Bart De Wever steunde Vanlouwe. Het grondwettelijk hof oordeelt vaak in vreemdelingenzaken. Iemand die de uitzetting van een illegaal fysiek verhinderde en geen relevante bekwaamheid heeft, is voor de N-VA onaanvaardbaar als rechter”, aldus De Wever. Verder heeft Khattabi – in tegenstelling tot bijvoorbeeld sp.a-benoeming Yasmine Kherbache – geen juridische ervaring.

(lees verder onder de tweet)

Groen en Ecolo boos

De groenen kunnen de campagne van de Vlaams-nationalisten tegen Khattabi niet smaken. “De N-VA maakt het publiek proces van een volksvertegenwoordiger die democratisch verkozen is omdat ze kandidaat is voor een functie”, citeert VRT NWS Ecolo-voorzitter Rajae Maouane. “Deze partij zet zich actief in om een kandidaat de mond te snoeren omdat ze er andere ideeën op nahoudt.”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci beschouwt kritiek naar eigen zeggen als “normaal”. “Maar met twee voeten vooruit iemand tackelen onder de hoofding ‘Stop Khattabi’ is naast ranzig ook opruiend en mogelijk gevaarlijk”, klinkt het op Twitter.