“Met enkel de zes paars-groene partijen gaan we het de komende vijf jaar niet redden, want er is geen stabiele meerderheid”, stelt de nieuwe MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in een interview met De Tijd en L’Echo. Zijn partij staat ook open voor institutionele gesprekken tegen 2024, maar “als de N-VA het land wil blokkeren, doen we niet mee”.

De jonge liberaal (33) en vertrouweling van ex-premier Charles Michel is nog maar net verkozen tot MR-voorzitter, maar komt direct in moeilijke regeringsonderhandelingen terecht. Zijn partij heeft vrijwel zeker een plaats in de volgende federale regering, maar niet tegen elke prijs. “Als het een linkse regering wordt, doen we niet mee”, maakt hij duidelijk. 

Geen voorstander van rode nota-Magnette

Deze week leken de federale onderhandelingen nochtans een bocht te nemen richting paars-groen na een geheime ontmoeting tussen die zes partijen (MR, Open Vld, PS, sp.a, Groen en Ecolo). De gelekte nota van informateur Paul Magnette (PS) met vooral rode accenten en de geruchten rond het mogelijke premierschap van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten stootten echter op protest van de blauwe basis. Ook de Waalse liberalen lijken nog niet echt overtuigd om de bocht richting paars-groen in te zetten.

“Paul Magnette is nog geen regering aan het vormen”, verduidelijkt Bouchez. “De nota geeft enkel de standpunten van bepaalde partijen weer. Ze is geen regeerakkoord.” Zo is onder meer de regularisering van illegale werknemers uit de nota-Magnette een no-go voor Bouchez. “Dat zullen we nooit doen”, klinkt het vastberaden.

(Lees verder onder de tweet.)

Nu institutionele gesprekken opstarten is volgens Bouchez geen goed idee om uit de impasse te geraken. Nochtans is een nieuwe staatshervorming voor de MR-voorzitter geen taboe. “Laat ons dat dan doen in een werkgroep die naast de regering staat en waarvan het werk tegen de volgende verkiezingen klaar moet zijn”, stelt hij voor.  

Moneytime voor paars-groen?

Maandag brengt informateur Magnette opnieuw verslag uit bij de koning en is het D-day voor zijn paars-groene plannen. Het Paleis zou dan een formateur kunnen aanduiden die het pad naar zo’n regering effent. Een andere mogelijkheid, waar onder andere CD&V op aanstuurt, is de aanduiding van een nieuwe informateur. Bart De Wever (N-VA) toonde zich al openlijk bereid die taak op zich te willen nemen.

Lees ook:

Koen Geens (CD&V): “Kunnen bocht die Magnette vraagt, niet maken”

Arbeidseconoom: “Nota-Magnette is een pest voor Vlaanderen”