Ontslagnemend minister van Begroting David Clarinval (MR) schept in een interview met La Libre duidelijkheid over de positie van zijn partij in de federale formatie. De Waalse liberaal wil een paars-groene coalitie op de been brengen, aangevuld met CD&V, of opnieuw naar de stembus trekken. “Het is tijd om de stier bij de hoorns te vatten”, zegt hij.

Het is inmiddels reeds een jaar geleden dat de regering-Michel is gevallen en België zonder volwaardige federale regering wordt bestuurd. De verdeelde verkiezingsuitslag in Vlaanderen en Wallonië liet immers slechts twee levensvatbare coalities open: paars-groen of paars-geel. Beide scenario’s worden echter steeds minder realistisch.

Bal in kamp van CD&V

Ontslagnemend minister van Begroting David Clarinval (MR) wil daarom de “stier bij de hoorns vatten” en proberen een paars-groene regering te vormen. Omdat die meerderheid amper één zetel op overschot heeft, zou ook de CD&V mee aan boord van de ‘regenboogcoalitie’ moeten komen. “Er moet een Vlaamse partij bij, die voor evenwicht tussen Franstaligen en Nederlandstaligen zorgt”, aldus de liberaal. “Als dat de CD&V is, komen we aan aanvaardbare verhoudingen.”

De christendemocraten hebben zich echter steeds vastgeklikt aan de N-VA, en lijken vooralsnog niet overstag te zullen gaan. Daarnaast liggen voor hen ook de ethische thema’s – met name de uitbreiding van abortus – moeilijk.

Indien een paars-groene samenwerking niet lukt, moeten er volgens MR-minister Clarinval nieuwe verkiezingen georganiseerd worden. Een duidelijk signaal van de liberaal aan zijn voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR), die samen met Joachim Coens (CD&V) als informateur voorlopig nog “alle mogelijke pistes onderzoekt”.

Nieuwe verkiezingen? Peiling schiet paars-groen alvast af

In Vlaanderen zouden – althans volgens een recente peiling – nieuwe verkiezingen een politieke aardverschuiving betekenen. Het paars-groene geflirt zet de Open Vld alvast op een bijzonder magere 9,9%. Op links nadert de PVDA de Vlaamse socialisten. Op rechts klokt het Vlaams Belang met 27,3% af op een stijging van bijna 10 procentpunt tegenover de verkiezingen.

Lees meer:

Vlaams Belang wint fors in nieuwe peiling