Waals minister en vicevoorzitter van de MR, Jean-Luc Crucke, is geïrriteerd door de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Ik heb er genoeg van dat men ons als ‘Untermenschen’ behandelt omdat we Walen zijn”, citeert VRT NWS de Franstalige liberaal.

Toen er sprake was van paars-groene toenaderingen reageerde De Wever als door een wesp gestoken. Zo sprak hij vorige week over “miljarden aan belastingen om passieve kiezers in het zuiden van het land te onderhouden”, iets wat de Franstaligen niet kunnen smaken. “We weten dat De Wever begint te schelden als hij geen argumenten meer heeft. Hij valt aan omdat hij niet wil deelnemen. De N-VA sloot zichzelf uit en dat is voor iedereen duidelijk”, klonk het bij PS-voorzitter Paul Magnette.

Crucke: “Genoeg van dat men ons als ‘Untermenschen’ behandelt”

Jean-Luc Crucke gaat nog een stapje verder. “Er zijn zaken die je niet zegt. Ik heb er genoeg van dat men ons als ‘Untermenschen’ behandelt omdat we Walen zijn”, citeert VRT NWS de Waalse minister. Volgens Crucke vormen de uitspraken van De Wever “een moeilijkheid” met het oog op een paars-gele regering.

Crucke is eveneens kritisch voor de PS. Zo laakte de Franstalige liberaal naast De Wever “een voorzitter van de PS die gesprekken die vertrouwelijk moeten blijven open en bloot op tafel legt”. Volgens het MR-kopstuk moeten PS en N-VA “stoppen met de kwetsende taal die geen oplossing is”. “Het land heeft nood aan staatsvrouwen en -mannen die hun verschillen langs de kant kunnen laten en voor het essentiële kunnen gaan, op een weg die nog Belgisch blijft”, citeert VRT NWS de Waalse minister.