De Turkse moskee in Aalst die wilde uitbreiden, heeft ook in beroep geen vergunning gekregen voor die uitbreiding. Vlaams Belang reageert tevreden, Groen daarentegen is boos. “Dit is heel spijtig, dit is helemaal niet constructief, het is een beleid dat de mensen en de maatschappij ziek maakt”, aldus Fatma Yildiz aan HLN.

In de moskee in Aalst is plaats voor ongeveer 300 mensen, maar dat is gezien de sterke toename van moslims in de stad veel te weinig geworden. “We bereiken zo’n 1.500 gelovigen die onze moskee bezoeken”, aldus de vertegenwoordiger van de Turkse moskee, Yusuf Bilge. Daarom dienden ze een aanvraag in bij het stadsbestuur om de moskee te mogen uitbreiden, maar die aanvraag werd geweigerd. 

Vlaams Belang tevreden, Groen boos

Er werd beroep aangetekend bij de deputatie van Oost-Vlaanderen, maar die besliste nu dat de weigering terecht was en er dus geen uitbreiding mag komen. “Het is de enige juiste beslissing. Ik ben verheugd dat de deputatie mijn oproep heeft gevolgd door de vergunning van de uitbreiding van de moskee ook in beroep te weigeren”, aldus Steve Herman, gemeenteraadslid van Vlaams Belang. “Een slag thuis voor het Vlaams Belang en voor de hele rechteroever.”

Een heel ander geluid is te horen bij Groen. “Dit is heel spijtig, dit is helemaal niet constructief, het is een beleid dat de mensen en de maatschappij ziek maakt”, aldus Fatma Yildiz aan HLN. “De moskee is een plek om in je vrije tijd tot rust te komen. Door dit beleid zorgen ze voor onrust bij mensen die gewoon rustig hun leventje leiden, gaan werken, naar de moskee gaan,… .”

Vlaams Belang benadrukt tenslotte dat ze zullen blijven vechten tegen de verdere islamisering in Aalst. “We blijven de zaak toch met argusogen volgen om de kat ook bij een volgende gelegenheid de bel aan te binden. De islamisering van onze wijken moet immers stoppen.”