Een simpele banaan die met duct-tape aan de muur plakt, overtuigde kunstliefhebbers om wel heel erg hoog te bieden. Er werd deze week maar liefst twee keer 120.000 dollar betaald voor dit kunststuk. Het werk, van de Italiaanse artiest Maurizio Cattelan intrigeerde blijkbaar heel wat mensen volgens de kunstwebsite artnet.

De eerste editie van dit kunststuk werd gemaakt met onderdelen van een lokale supermarkt. Hoewel een banaan en wat plakband voor een paar euro te koop zijn, bleek deze constellatie toch overtuigend genoeg om er het astronomische bedrag voor neer te leggen. Deze parel van moderne kunst heet “Comedian” en werd gekocht door een Franse dame. 

(Niet) zomaar een banaan

Cattelan had een zeer nauwgezet idee over welk stuk fruit gekozen werd en waar en hoe het dan moest opgehangen worden. Emmanuel Perrotin, van de naar hem genoemde kunstgalerij die het stuk tentoonstelde, verklaarde zelf geschrokken te zijn van de aandacht voor en het succes van dit kunstwerk. Over diefstallen of valse versies maakt hij zich echter geen zorgen, want het heeft volgens hem geen enkele waarde zonder het authenticiteitscertificaat van de kunstenaar.

De Parijse kunstgalerij Perrotin, verkocht daarna een tweede, gelijkaardige stuk voor hetzelfde bedrag. Daarop besloot de kunstgalerij samen met Cattelan om de prijs op te drijven naar 150.000 dollar. Twee kunstinstituten hebben hun interesse al laten blijken.

Diepere betekenis

Er is ook een dieperliggende betekenis volgens de kunstenaar. De banaan is volgens hem namelijk “bedoeld om een banaan te zijn.”
Cattlelan maakte in het verleden ook al een gouden wc-pot van 18-karaat goud. Dat was 6 miljoen dollar waard maar werd nadien gestolen.