Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ligt onder vuur vanwege het middenveld en de partijpolitieke linkerzijde. Beke snoeit namelijk in de subsidies voor partnerorganisaties die werken rond preventief gezondheidsbeleid, zo schrijven de Mediahuiskranten als Het Nieuwsblad. Zelfs de Zelfmoordlijn krijgt minder geld. Nochtans had Beke beloofd om de preventieve gezondheidszorg niet te raken. Dat “terwijl elke geïnvesteerde euro in preventie toch terugverdiend wordt in de sociale zekerheid”, sakkert Vlaams Parlementslid Maxim Veys (sp.a).

Wouter Beke is kop van jut. Hij gaat snoeien in allerlei budgetten rond preventieve gezondheidszorg, zo blijkt uit de financiële cijfers die vrijdag goedgekeurd werden door de Vlaamse regering. Sensoa, de Zelfmoordlijn, het Vlaams Instituut Gezond Leven, het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde moeten vanaf volgend jaar – dus in twee weken – allemaal een deel van hun middelen inleveren. Het gaat om 6 procent, al moeten sommige organisaties – zoals de Zelfmoordlijn – maar 1,3 procent inleveren. En Beke liet ook al meteen weten via Twitter dat deze laatstgenoemde besparing zal gecompenseerd worden.

Besparingen Beke op Senseo raken gevoelige snaar bij sp.a

Het Vlaams Instituut Gezond Leven zal het echter vanaf nieuwjaar met zo’n 320.000 euro minder moeten doen. “We wisten dat we zouden moeten besparen, maar een officieel schrijven hebben we nog niet ontvangen”, zegt directeur Linda De Boeck in Het Nieuwsblad. “Maar als ik de cijfers bekijk, moeten we onze jaarplanning toch bijsturen. Het is onvermijdelijk dat we nieuwe projecten niet meer kunnen opstarten. Zo lag er een concreet plan klaar rond geestelijke gezondheid in de scholen, maar dat wordt nu geschrapt. […] Preventie is nu al ondergefinancierd in Vlaanderen, we scoren al beduidend lager dan het Europese gemiddelde. Dat daar nu nog in geschrapt wordt, begrijp ik niet.”

Bij de linkse oppositie is men ook niet te spreken over de maatregelen. “Besparen op Sensoa op een ­moment dat het aantal chlamydia-, ­syfilis- en gonorroebesmettingen stijgt, is fundamenteel verkeerd”, klaagt Vlaams Parlementslid Maxim Veys (sp.a) aan, al is dat niet het enige waar Sensoa zich mee bezig houdt. Zo leert de organisatie ook sekstechnieken aan elf- en twaalfjarigen. Partij- en ambtgenote Freya Van den Bossche treedt Veys evenwel bij: “Besparen op de Zelfmoordlijn, kankerscreening en het VAD is ronduit gevaarlijk. Hoe haalt minister Beke het in zijn hoofd?”

Wie zelf vragen heeft over zelfmoord kan gratis bellen naar de zelfmoordlijn via het nummer 1813. Mailen of chatten is mogelijk op de website zelfmoordlijn1813.be.