De jonge meisjes die bruut verkracht zijn geweest door een groep van acht mannen in Nederland, worden bedreigd en geïntimideerd op sociale media. Dat gebeurt sinds de aanhouding van de verdachten eerder deze week, aldus Omroep Brabant

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de minderjarige meisjes “aan de digitale schandpaal genageld“, nadat ze aangifte hadden gedaan. Het betreft drie meisjes van 15 en 16 jaar uit Den Bosch die zouden zijn gedrogeerd en verkracht door acht mannen tussen de 18 en 26 jaar uit Den Bosch en Rosmalen.

De mannen die worden verdacht van de groepsverkrachting, hebben eerder geprobeerd om via intimidatie de aangifte van minstens één minderjarig slachtoffer te verhinderen. Na de arrestatie zouden familieleden en vrienden van die verdachten zich daar ook schuldig aan hebben gemaakt, volgens De Telegraaf.

Strafbaar

Volgens de politie worden er foto’s op sociale media rondgedeeld waarop de slachtoffers te herkennen zijn. Daar staan “kwetsende en grievende teksten” bij. “Het is smaad en laster en dat zijn strafbare feiten“, aldus de woordvoerder. “Wij nemen dit zeer serieus en stellen direct een onderzoek in“.

Wij blijven dit monitoren en overleggen met justitie of we een onderzoek instellen naar deze mensen.” Eén van de verspreiders van die foto’s is de moeder van een van de aangehouden verdachten. Bij de aanhouding van een andere verdachte werd ook diens vader opgepakt omdat hij een koffer van de politie had vernield.

(lees verder onder de tweet)

Omgekeerd laat de moeder van Boy M., een verdachte in de zaak, weten dat het onophoudelijk bedreigingen regent aan het adres van haar familie. Anonieme bellers bedreigen haar met de dood, vertelt de vrouw. Hiervan heeft ze woensdagavond melding gemaakt bij de politie. Een woordvoerder kon dit bevestigen.

Gemeente neemt maatregelen

De gemeente Den Bosch laat weten dat er meerdere gebiedsverboden zijn uitgereikt “ter bescherming van de slachtoffers in deze zaak“. In het kader van de privacy gaat ze niet in op de vraag aan wie ze zijn uitgereikt. De burgemeester roept op tot kalmte en wil dat de politie en het gerecht hun werk kunnen doen. 

Zware jongens

Nu blijkt ook dat de het merendeel van de verdachten die zijn aangehouden voor de groepsverkrachtingen, al herhaaldelijk te maken heeft gehad met politie en justitie. Het gaat om woninginbraken, autodiefstallen, geweldsdelicten en witwassen.
Zo werd een 26-jarige verdachte begin dit jaar aangehouden met 17.000 euro cash bij zich. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kwam deze zaak niet voor de rechter maar werd bepaald dat hij 10.000 euro moest ‘teruggeven aan een familielid’. Zo’n 7.000 euro werd in beslag genomen.

Vanwege beperkingen – een regeling ten aanzien van gearresteerden rond het al dan niet toelaten van bezoek en contact met de buitenwereld, n.v.d.r. – mag het achttal (onder wie vijf neven naar verluidt) uitsluitend contact hebben met hun advocaat. Een advocaat bevestigt dat een aantal verdachten eerder te maken heeft gehad met politie en justitie. Maar daarover wenst hij geen bijzonderheden te vertellen. “Want het is niet relevant voor deze zaak.” 

Dezelfde advocaat zegt bovendien geen dossier te hebben ontvangen over deze zaak. Maar het verrast hem dat de politie de media informeert over de acht verdachten die zijn aangehouden voor groepsverkrachtingen. “Dit zou de indruk kunnen wekken dat de meisjes door acht personen zijn verkracht. En dat is de vraag. De politie had het beter kunnen hebben over ‘zedenzaak’ in plaats van over ‘groepsverkrachtingen’.’’