Michel Lelièvre, de lid van de bende van Marc Dutroux, is deze morgen vrijgelaten uit de gevangenis van Ittre. Dat meldt onder meer VRT nieuws. Lelièvre, die een actieve rol speelde bij de ontvoering en marteling van vier meisjes, de dood van twee daarvan en drughandel, werd in juni 2004 veroordeeld tot 25 jaar cel door het hof van assisen. 23 jaar van deze straf is uitgezeten. 

De vrijlating is een beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel. Die laat Lelièvre vrij na 23 jaar, onder enkele voorwaarden. Hij moest een woning vinden, mag geen nieuwe misdaden begaan, moet zich melden bij de justitieassistent, moet een opleiding of werk vinden en mag geen contact hebben met slachtoffers of andere medeplichtigen uit de zaak Dutroux. Hij heeft wel recht op een uitkering.

Lelièvre mag ook het Belgische grondgebied niet verlaten zonder voorafgaande toelating. Bovendien moet hij zich onder meer laten opvolgen op psychologisch en sociaal-professioneel vlak. Het is niet bekend waar Lelièvre momenteel verblijft.

Zijn advocaat vertelt dat Lelièvre psychologische begeleiding heeft gekregen en nu zou beseffen welke onherstelbare schade hij heeft aangericht. 

Nooit spijt betuigd naar de slachtoffers

Toen de discussie over de mogelijke vrijlating gevoerd werd in september reageerde de ouders van de slachtoffers van de bende van Dutroux erg ontevreden. “Hij heeft nooit gereageerd, nooit zijn spijt betuigd naar de slachtoffers”, zo liet Jean Lambrecks, vader van Eefje, voor de camera’s van VTM weten. “Ik vind dat dat niet kan.” In 2005 vroeg Lelièvre al eens een vervroegde vrijlating aan, na één derde van zijn straf uitgezeten te hebben. Dit verzoek werd echter afgewezen omdat hij nog steeds geen schadevergoeding had betaald aan zijn slachtoffers.

De toenmalige vrouw van Dutroux, Michelle Martin, kwam zeven jaar geleden al vrij. Ze had toen amper 16 van de 30 jaar uitgezeten. Eerder dit jaar rondde ze haar stage af op een advocatenkantoor. Dat deed ze in het kader van haar bachelorstudie in de rechten.

Marc Dutroux zelf verscheen ook al voor de strafuitvoeringsrechtbank. Hij vroeg een nieuws psychiatrisch rapport en wil ook vrijkomen. Daar schat men de kans echter laag van in.