Het afgelopen jaar was een donkere periode voor Nigeriaanse christenen. Meer dan duizend mensen stierven er aan islamitisch geïnspireerd geweld. Militanten van het nomadische Fulbe-herdersvolk hebben hier een grote rol in. Dat meldt Fox News.

Een islamitische militie van Fulbe-herders gebruikt het dodelijk geweld om land van de plaatselijke bevolking van Zuid-Kaduna in te palmen. Dat beweert alvast de Britse humanitaire organisatie ‘Humanitarian Aid Relief Trust‘ (HART).

Ze vallen landelijke dorpen aan, dwingen de boeren van hun grond en vestigen zich op dat land. Er is de keuze tussen ‘je land of je bloed’”, zo staat te lezen in een verslag van HART. “In elk dorp horen we dezelfde smeekbede weerklinken. ‘Alstublieft, alstublieft help ons! De Fulbe komen er aan. We zijn niet veilig in onze eigen huizen.“

6000 doden in 4 jaar

Sinds 2015 zouden er al 6000 christenen vermoord zijn geweest door de islamitische militie. 12.000 mensen zouden op de vlucht zijn als gevolg van de bloederige campagne. Het verslag dateert van eind november maar werd nu verspreid  door The Christian Post.

De nomadische Fulbe militanten streven er naar om “de aanwezige verschillen en diversiteit te vervangen door een islamistische ideologie die door middel van geweld opgelegd wordt aan de plaatselijke bevolking.” Dat zegt barones Cox, die verbonden is aan de NGO HART.

Er moet dringend iets veranderen, want hoe langer we dit tolereren, hoe meer ze denken dat het geweld geoorloofd is.” 

Demografie

De spanningen in Nigeria lopen mede op door de sterke bevolkingstoename in het land. De bevolking van Nigeria groeide van 45 miljoen in 1960 naar 192 miljoen in 2017. Naar wordt gevreesd zal in 2050 de bevolking van Nigeria een kleine 400 miljoen mensen bedragen. 62 procent van de bevolking is jonger dan vijfentwintig.

Tot overmaat van ramp is ook de islamistische terreurmilitie Boko Haram actief in het land.