Paul Magnette (PS), tot vandaag federaal informateur, heeft zijn ontslag aangeboden bij Koning Filip op het Paleis te Brussel, alwaar hij werd ontvangen. Daarbij bracht hij ook een eindverslag uit. De koning zal nu beslissen of hij het ontslag aanvaardt en zal daarvoor overleg plegen met de verschillende partijvoorzitters. Vanmiddag al komen de eersten langs: MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Die laatste ging bijna, maar uiteindelijk toch niet overstag ging voor paarsgroen. Dat moet een van de redenen zijn waarom Magnette zijn opdracht neerlegt. Dat rapporteert VRT NWS.

Reeds vijf weken is Magnette informateur geweest. Al snel werd duidelijk dat hij een paarsgroene piste wilde uitwerken, eventueel aangevuld met CD&V om een meer comfortabele zetelmeerderheid te bouwen. De CD&V was hier echter niet happig op, en hoewel de Open Vld-partijtop het idee genegen was – er werd veelvuldig gepraat over een premierschap voor Rutten – ontstond al snel verzet bij de basis van de liberale partij. N-VA voelde zich dan weer aan de kant geschoven.

Magnette geeft ontslag als informateur… En wat nu?

Hoe het nu precies moet verlopen is niet geheel duidelijk. De CD&V eist zo dat N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt aangeduid om de informatierondes verder te zetten. De logica gaat dan dat N-VA als grootste partij de kaarten moet uitdelen, maar kwatongen beweren dat het vooral moet dienen om de paarsgele piste – met N-VA – volledig uit te putten. Daarna kan in alle ernst gestart worden met een linkse paarsgroene regeringsformatie – zonder N-VA. Zo kan men bij Open Vld en CD&V aan de eigen kiezers zeggen dat er geen andere opties waren.

Koning Filip koopt nu in ieder geval wat extra tijd door alle partijvoorzitters bij zich te roepen. Intussen houdt hij zijn royale antwoord op de vraag van Magnette in beraad. 

Lees ook:

De Wever haalt uit naar regeringsgeile Open Vld: “Geknoei”