Het opmerkelijke fenomeen en probleem van Maghrebijnse straatkinderen die rondzwerven in Brussel blijft onopgelost. Dat meldt Het Nieuwsblad. De jongeren, amper 10 tot 14 jaar oud, overleven ouderloos op straat in Brussel en plegen criminele feiten om hun verslaving aan alcohol en drugs te financieren. 

“Zij zijn met naar schatting tien tot twintig, zeer jong – 10 tot 14 jaar oud – komen uit Noord-Afrika en overleven zonder hun ouders in de straten van Brussel. Zij vragen geen asiel, willen ook niet naar het Verenigd Koninkrijk, maar zwerven hier rond. Het lijkt om een aparte groep te gaan”, zo klinkt te beschrijving van Minor-Ndako, een Vlaamse jeugdvoorziening.

Brussel

Het fenomeen van de Maghrebijnse straatkinderen is niet nieuw in Brussel, maar de kinderen lijken wel alsmaar jonger te worden en het probleem lijkt moeilijk op te lossen. Bovendien verspreidt het zich alsmaar meer over heel Europa. “Zij zouden ook al in Frankrijk en Scandinavië zijn geweest en hebben een tijdje in een kraakpand in Brussel gewoond.”

Nadat het kraakpand enkele weken geleden ontruimd werd, zijn heel wat jongeren van de radar verdwenen. “Mogelijk zijn velen onder hen weer naar Frankrijk vertrokken of zwerven zij nog ergens in Brussel rond. Straathoekwerkers signaleren in elk geval dat zij ze nog zien”, zegt David Lowyck van Minor-Ndako. 

Veel van de jongeren hangen rond aan het Brusselse Zuidstation en plegen criminele feiten in het Brusselse om hun verslaving te financieren. Ze zijn verslaafd aan alcohol, marihuana en lijm. Naar school gaan willen ze niet. “Dat duurt een week, en dan zijn zij weer weg. Het heeft geen zin om deze jongeren in een gewone klas te willen zetten. We moeten nadenken over een onderwijsproject met voorbereidingsklasjes en een aangepast leerprogramma. Daarom is het noodzakelijk dat er ook op politiek vlak iets beweegt.