Usman Khan (28), de dader van de terreuraanval op London Bridge afgelopen vrijdag, bleek het gezicht te zijn van een “geslaagde” herintegratiecampagne. Dat weet de Britse Telegraph. Beide dodelijke slachtoffers waren medewerkers op een congres over dat thema.

De eerder voor terrorisme veroordeelde Khan maakte deel uit van ‘Learning Together‘, een programma van Cambridge University. Na zijn vervroegde vrijlating werd hij aangehaald in een case study om te tonen hoe gevangenen geholpen worden. 

Dankbaar

In het stukje met hem als voorbeeld, wordt meegegeven dat Usman Khan een gedicht schreef en een bedankbriefje richtte aan de mensen van ‘learning together’. Dit deed hij omdat hij dankzij hen een computer kreeg waarmee hij opnieuw wettelijk op internet kon.

Reeds in de gevangenis schreef Khan een brief waar hij beweerde hervormd te zijn. Daarom vroeg hij een deradicaliseringstraject aan.
Ik zou graag dergelijk parcours volgen zodat ik aan de autoriteiten, mijn familie en de maatschappij kan bewijzen dat ik mijn oude overtuigingen achter mij heb gelaten. Ik was onvolwassen op dat moment.” Zo schreef hij in oktober 2012. “Ik ben nu veel volwassener en wil mijn leven leiden als een goede moslim en een goede Britse staatsburger.”

Hij gebruikte zijn banden met het herintegratiecongres om toestemming te krijgen om naar Londen te kunnen reizen. Vervolgens pleegde hij daar een aanslag en doodde twee hulpverleners.

Nog meer terroristen vrij

Khan is geen alleenstaand geval. Volgens de Telegraph zijn er 70 dergelijke potentiële terroristen uit de Britse gevangenissen vrijgelaten.

Chris Phillips, het voormalig hoofd van de Britse nationale anti-terreurdienst vindt de situatie gevaarlijk. “We spelen Russische roulette met het leven van mensen door veroordeelde, geradicaliseerde en gekende jihadistische criminelen zomaar op onze straten te laten lopen.”

De Britse politie is nu aan het nagaan wie er allemaal vrijgelaten is in dat kader. In West-Midlands werd gisteren reeds een 34-jarige man opgepakt die ook al vervroegd was vrijgelaten. De speurders vermoeden dat hij (opnieuw) een terroristische aanval aan het voorbereiden was.

Gelijkaardige problemen in België

Ook bij ons is deradicalisering een pijnpunt. Het aantal consulenten dat zich bezighoudt met deradicalisering in onze gevangenissen, bedraagt amper vier. Islamfundamentalisme is enorm populair in onze gevangenissen.

Begin dit jaar raakte bekend dat 182 jihadisten en andere geradicaliseerden alweer vrijgelaten zijn sinds 2011. De bekeerde moslimgeradicaliseerde Benjamin Herman pleegde zijn aanslag in Luik tijdens zijn penitentiair verlof en Issam T. stak een agent neer kort na zijn vrijlating.