De algemene federale malaise, de Vlaamse besparingsmaatregelen en de Jambon-coalitie zonder Vlaams Belang… Het zijn allemaal factoren die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de gepeilde winst van het Vlaams Belang. Nadat de partij eerder deze maand de grootste werd in een recente VTM-peiling vorige week, blijkt Vlaams Belang nu nog groter te worden in Limburg. Dat blijkt alvast uit een poll afgenomen in opdracht van Het Belang van Limburg.

Op 26 mei haalde het rechtsnationalistische Vlaams Belang al een flinke score in Limburg: 19,7% van de stemmen. Maar volgens een nieuwe peiling van 1.000 Limburgers zou het Belang nog meer kunnen groeien, tot zeker 28,6%. Hierdoor zou de partij in één klap de grootste politieke formatie worden, én dit met het beste resultaat voor de partij ooit. 

Niet alle winst voor VB verlies bij N-VA

Opmerkelijk, de 9 procentpunten die Vlaams Belang virtueel won, werden niet uitsluitend gewonnen op het verlies van N-VA. De partij van kopstukken als Zuhal Demir en Theo Francken gaat weliswaar achteruit van 22,6% in de effectieve verkiezingen van mei naar 18,2%, maar kan blijkbaar de leegloop naar het Belang ongeveer voor de helft compenseren met centrumkiezers die Open Vld en CD&V lijken te verlaten. CD&V zakt van 18,7% naar 15,8% en Open Vld zakt enkele decimale procentpunten. De sp.a verliest dan weer (12,7%) aan de extreemlinkse PVDA (6,3% in plaats van 5,6%). Opmerkelijk: zelfs Groen boert achteruit in Limburg: van 6,9 procent in mei naar 6,5 procent.

“Dit is het beste peilingsresultaat ooit. Dat verheugt ons, maar het blijft natuurlijk maar een peiling”, zegt Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) in Het Belang van Limburg. Hij ziet twee oorzaken voor de groei. “Mensen hebben op 26 mei voor verandering gestemd, maar daar is onvoldoende rekening mee gehouden. Op federaal niveau wordt het land in de greep gehouden door de PS, die amper 600.000 kiezers vertegenwoordigt, terwijl de twee grootste Vlaamse partijen Vlaams Belang en N-VA, samen goed voor 2 miljoen kiezers, buitenspel worden gezet. Ten tweede is er in Vlaanderen een regering gevormd zonder de grote winnaar van de verkiezingen. Mensen pikken dat niet meer. Ik hoop dat dit ook een boodschap is aan N-VA om nu eindelijk het cordon sanitaire overboord te gooien.”

N-VA en Vlaams Belang lijken een vreemde paringsdans te dansen

Op sociaal-economisch vlak lukt besturen met Vlaams Belang alleen met extreemlinks

Bij N-VA zijn ze echter niet geheel overtuigd van het verhaal van het Belang, al willen ze wel zo snel mogelijk het Belang in het bad van regeren trekken, al is het maar om te tonen dat de rechtse partij zal mislukken. “Het Vlaams Belang predikt dat geld aan bomen groeit en dat migratieproblemen verdwijnen met het vliegtuig”, verkondigt Demir, eveneens in de Mediahuis-krant. “Als de kiezer dat gelooft, moet die partij kansen krijgen. Dat is democratie. Sociaal-economisch lukt besturen alleen met extreemlinks, van wie ze het programma hebben overgeschreven. Op vlak van migratie lukt dat – gedeeltelijk – alleen met rechts. Persoonlijk geloof ik niet dat ze willen regeren. Ze weten dat hun verhaal de toets met de realiteit niet doorstaat. De grootste angst die Vlaams Belang heeft, is dat ze een volstrekte meerderheid haalt.”

Verder vindt ook 93,2% van de ondervraagden dat er te veel regeringen zijn in België, vindt 28,4% dat we het land beter splitsen en wil 61,3% automatisch nieuwe verkiezingen als de regeringsformatie te lang aansleept.