Leuven is een studentenvereniging rijker, namelijk een studentenvereniging voor studenten van Afrikaanse origine. Dat meldt De Standaard. Naast de nogal eng aanvoelende reden van bestaan, is schiet ook de oprichtster in het oog. Het gaat om Félicia Mukendi, adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad, die de Vlaamse jeugd zou moeten vertegenwoordigen. 

Félicia Mukendi werd adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad als vervangster van de adviseurs die ontslagen werden naar aanleiding van de reportage over Schild & Vrienden. Mukendi, die amper 84 stemmen kreeg, werd aangesteld bij de Vlaamse Jeugdraad als vertegenwoordiger van de Vlaamse jeugd. Maar ze vertegenwoordigt blijkbaar niet zozeer de gehele Vlaamse jeugd. 

Gericht op studenten van Afrikaanse origine 

De studentenvereniging die Mukendi heeft opgericht is immers gericht op mensen van Afrikaanse origine. Karibu, wat welkom betekent in het Swahili, is een nieuwe Leuvense studentenvereniging waar mensen met Afrikaanse roots verwelkomd worden. De bedoeling? “Wij willen Afrikaanse jongeren bewuster maken van hun Afrikaanse roots en de historische context waarin ze hier, als zwarte persoon in Europa, opgroeien.”

Toch is de studentenvereniging niet exclusief. Karibu en Umoja staan allebei ook expliciet open voor iedereen. “Een safe space wil niet zeggen dat ik niet in debat wil treden”, zegt Mutaganzwa. “Maar ik moet weten dat ik mij niet bedreigd moet voelen, dat wat ik zeg niet tegen mij wordt gebruikt.”

Ook wil Karibu jongeren met Afrikaanse roots trotser maken over hun afkomst en hen leren daar meer bij stil te staan. “De soms diepgewortelde stereotiepe beelden over zwarte mensen beïnvloeden het denken en zelfbeeld van zwarte jongeren. We maken hen daarvan bewust en bieden context. ­Alleen dan kunnen ze hun volledige potentieel als mens bereiken en participeren in de maatschappij. Ze moeten zichzelf leren wortelen binnen hun westerse én Afrikaanse identiteit.”

Volgens Mukendi is het als zwart persoon immers bijzonder moeilijk om aan een Vlaamse universiteit te studeren. “Aan de universiteit voel ik me nauwelijks gerepresenteerd,’ zegt Mukendi-Kalonji, ‘niet bij de professoren, de studenten, de assistenten. Zelfs niet bij de universiteitspsychologen. Veel mensen begrijpen niet op welke drempels zwarte studentenbotsen.”