Kamerlid en bij de verkiezingen ‘wit konijn’ Christian Leysen staat sceptisch tegenover paars-groen en al zeker tegenover paars-groen met een Open Vld-premier. Zo stelde hij tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ dat een liberale premier in een door links gedomineerde coalitie waarschijnlijk niet past”. Eerder schreven zowel De Tijd als Het Laatste Nieuws dat de Zestien voor Gwendolyn Rutten zou kunnen zijn.

De liberalen zijn sterk verdeeld over een paars-groene coalitie. Enerzijds is er de partijtop en de Vlaamse fractie, die aansturen op paars-groen. Bij de Kamerfractie daarentegen wil men – onder leiding van fractieleider Egbert Lachaert – van paars-groen eigenlijk niets weten. Het merendeel van de liberale burgemeesters schaart zich achter de Kamerfractie, zo blijkt uit een ondervraging van Het Laatste Nieuws. Sterker nog: op Gents burgemeester Mathias De Clercq na is iedere Open Vld-burgemeester die zich uitspreekt gewonnen voor paars-geel. “Mocht Open Vld zich achter een paars-groen verhaal scharen, dan verloochenen wij het DNA van onze partij”, laat een burgemeester tegenover Het Laatste Nieuws optekenen. 

(lees verder onder de tweet)

Open Vld-premier in paars-groene coalitie? “Waarschijnlijk niet past”

In plaats van op de huidige, paars-groene, piste te blijven werken wil Leysen N-VA-voorzitter Bart De Wever in het veld sturen. “Ik zie geen reden om dat niet te doen”, citeert BELGA Leysen. Het pleidooi om De Wever aan zet te brengen krijgt steun van CD&V-kopstuk Wouter Beke. “N-VA heeft 1 miljoen kiezers, de PS heeft er 640.000. Het lijkt me logisch dat N-VA het initiatief krijgt om een regering te vormen”, citeert BELGA de christendemocraat.

Verschillende kranten suggereerden dat Rutten – in ruil voor de toetreding van Open Vld tot een paars-groene coalitie – het premierschap kreeg. De Open Vld-voorzitter sprak deze berichtgeving evenwel tegen. Volgens Leysen is het zelfs “waarschijnlijk niet [gepast]” dat een Open Vld’er “in een door links gedomineerde coalitie” de Zestien bezet. Immers, redeneert de liberaal, tegenover het premierschap staan inhoudelijke toegevingen. “We hebben beter een goede regering met een goed programma dan snel een regering die op de kortst mogelijke tijd tegen de muur loopt”, citeert BELGA Leysen.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

PS’er Vervoort schaart zich achter paars-groen

Terwijl paars-groen vanuit Vlaanderen op scepsis kan rekenen, verdedigt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) de linkse piste als “de beste en enige optie”. “Ik zie niet in hoe we vandaag in zee zouden gaan met N-VA”, citeert BELGA de Franstalige socialist. “De PS is voorstander van paars-groen en heeft dat nooit onder stoelen of banken gestoken”, aldus Vervoort.