De beruchte Al Ihsaan-moskee in Leuven zal haar erkenning behouden. Voormalig minister-president Liesbeth Homans (N-VA) had een procedure opgestart om de erkenning en dus ook de subsidies af te nemen, maar dit besluit wordt nu teruggefloten door minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld). Dat liet de linksliberaal weten in een persbericht.

De Al Ihsaan-moskee ligt al een tijdje onder vuur. Het zou een broeihaard zijn voor moslimradicalisme en salafisme. Voormalig minister-president Homans startte afgelopen zomer de procedure om de erkenning van de moskee in te trekken. Dat gebeurde op basis van informatie van de Staatsveiligheid. Doorn in het oog was onder meer een hulpimam die gesuggereerd had om vrouwen “die zich misdragen” een “lichte tik te geven met een miswak (een dun takje dat dient om de tanden te poetsen, red.)”. Vooral vanuit Vlaams Belang-kringen luidt luide kritiek na Somers’ beslissing. Bij N-VA – nochtans in het verleden al zeer mondig over de moskee – weerklinkt echter enige stilte op sociale media.

Somers trekt streep door plannen van N-VA

Somers vindt evenwel geen redenen tot schorsing. De hulpimam waarvan sprake en ook een salafistische vertaler die in opspraak kwam, zijn intussen niet meer actief in de moskee. “Ik zie op dit moment geen elementen meer die aanleiding kunnen geven tot een opheffing van de erkenning”, verklaart Somers onder meer via De Morgen. “Maar het bestuur van de lokale geloofsgemeenschap had meer transparantie en voorzichtigheid aan de dag moeten leggen in haar communicatie aan de administratie.”

De moskee krijgt wel nieuwe ‘leefregels’ opgelegd. Men zal voortaan elk incident onmiddellijk moeten rapporteren aan het Agentschap Binnenlands Bestuur. De stad Leuven en de Moslimexecutieve moeten tevens een halfjaarlijkse rapportering maken en tussentijds melding maken van alle relevante ontwikkelingen.

Minister Somers laat verder nog weten dat hij werkt aan een nieuw kader voor de erkenningscriteria van gebedshuizen als de Al Ihsaan-moskee. Daarin zal ook een meer uitgebreide sanctieregeling worden opgenomen. Momenteel zijn er in feite geen sancties mogelijk met uitzondering van de erkenning intrekken. Tot slot komt er ook een bestuurlijke informatiedienst, die alle informatie over de gebedshuizen moet bijhouden. Zo moet men een beter overzicht verkrijgen.

Lees ook:

Leuven: Al Ihsaan-moskee riep ook op kinderen te slaan als ze niet bidden