De Antwerpse beeldhouwer Henri Van Herwegen, beter bekend als Panamarenko, is gisteren onverwacht overleden. Dat meldt VRT NWS. Hij werd 79. Panamarenko wordt beschouwd als een van de voornaamste Vlaamse beeldende kunstenaars van de laatste decennia. 

Panamarenko is een pseudoniem en een samentrekking van “Pan American Airlines and Company”. Er was echter ook een Russische generaal in de Koude Oorlog met de naam Panamarenko. De kunstenaar Henri Van Herwegen hoorde deze naam op de radio.

Van 1955 tot 1960 studeerde Panamarenko aan de Antwerpse Academie. Voor 1968 lonkte hij naar de popart, maar zijn interesse focuste zich op vliegtuigen en vliegen op eigen kracht. Zo begon hij allerlei schaalmodellen te maken in diverse uitvoeringen. Daar werd hij wereldberoemd mee.

Jubileumjaar

Sinds 2005 is hij echter geen actief kunstenaar meer.
Volgend jaar moest normaal gezien een jubileumjaar worden. Er werd voor 2020 een eerbetoon uitgewerkt in twee delen: een pop-up tentoonstelling vanaf januari in Campo en Campo, en een vervolg in de zomermaanden in het MuHKA en de Antwerpse binnenstad.