In Koksijde zijn ze het zat. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) vroeg de badplaats om 400 plekken te voorzien voor noodopvang van asielzoekers, maar burgemeester Marc Vanden Bussche – nochtans een partijgenoot van De Block – wil dat helemaal niet. “Er is een groot veiligheidsprobleem als dit zou doorgaan”, aldus de liberale burgemeester via VRT NWS. Hij wijst op de negatieve ervaring die de kustgemeente had in 2016.

Alle asielzoekers die nu niet in Koksijde kunnen blijven, worden verplaatst naar Bredene, waar sp.a-burgemeester Steve Vandenberghe de plak zwaait. “Laat me duidelijk zijn: [het weerwerk is] zeker niet omwille van humanitaire redenen”, zegt Vanden Bussche van Koksijde aan de openbare omroep. “We begrijpen heel goed dat er een opvangprobleem is. Maar er is een groot veiligheidsprobleem als dit zou doorgaan.”

Koksijde zegt ‘njet’: “Vorige keer zaten tussen de asielzoekers mensensmokkelaars en geseinde personen”

In 2016 ontving Koksijde al eens 300 asielzoekers op tijdelijke basis. Dit in een aantal leegstaande gebouwen van de luchtmachtbasis. Maar die keer was meer dan genoeg, vinden ze aldaar blijkbaar. “Die 9 maanden durende opvang is weliswaar humanitair goed verlopen, toch waren er problemen”, zo verklaart Vanden Bussche. “Ondanks de screening bleken er tussen de asielzoekers mensensmokkelaars en geseinde personen te zitten. We begrijpen de vraag voor opvang en zullen na Nieuwjaar nog rond de tafel zitten, maar op dit moment is het voor ons 100 procent negatief.” Het spreidingsplan waarbij elke gemeente zou bijdragen is tevens nooit gerealiseerd, merkt de burgervader op.

“Vooreerst betekent de komst van 400 asielzoekers heel wat extra werk voor administratief personeel en vooral voor de politie. En het water staat hen nu al aan de lippen. Je mag niet vergeten dat de politie nog steeds onderbemand is en extra mensen vrijmaken, zien we niet snel gebeuren”, zo klinkt het verder aan VRT NWS. “We merken overigens dat er nu alweer een zeer grote toename is van transmigranten in de regio. Deze week nog werden liefst 35 mensen van de tram gehaald. We zitten ook vlakbij de grens met Frankrijk. Dat lijkt de kat bij de melk zetten.”

De burgemeester besluit met op te roepen tot snellere verwerking van de asieldossiers, want het is hierdoor dat “er een overcapaciteit [ontstaat] in andere opvangcentra. Daardoor moeten er nieuwe geopend worden.” Deze opdracht is dringend want “ook de brexit komt op ons af. Dat brengt nu al een pak extra werk met zich mee.”