CD&V lijkt dan toch niet te buigen maar zich zelfs te gaan profileren als bondgenoot van de grotere N-VA in het federale formatieverhaal. Dit nadat Open Vld ook een eerste afwijzende boodschap liet horen inzake paars-groen. Nochtans zijn er schijnbaar vergevorderde gesprekken bezig met informateur Paul Magnette (PS) met kandidaat-premier Gwendolyn Rutten (Open Vld). CD&V is echter nagenoeg broodnodig voor die formule. Dit omdat de zetelmeerderheid anders te krap wordt. En onderhandelaar voor CD&V – huidig justitieminister Koen Geens – weigert nu deze bocht weg van N-VA te maken. Kort na de verkiezingen hield men immers vast – net als Open Vld overigens – dat N-VA betrokken moest worden. “N-VA moet aan zet komen”, klonk het op Radio 1 deze ochtend opnieuw uit de mond van Geens.

Vandaag kiest CD&V een nieuwe voorzitter: Sammy Mahdi of Joachim Coens. Donderdagavond kwam de partijtop daarom met de kandidaten samen om nog eens de violen af te stemmen. Hierna was Geens deze ochtend duidelijk op Radio 1: “Op dit moment is het voor ons niet mogelijk om een bocht te maken helemaal op het einde. N-VA moet een kans krijgen”.

CD&V: Enerzijds en anderzijds tegen paars-groen

CD&V zet de hakken dus in het zand: De nota’s van Magnette kunnen niet dienen voor een degelijk beleid met steun van CD&V. “Het zou niet verstandig zijn om welk spoor dan ook dood te verklaren”, zei Geens eerst voorzichtig daarover. “Maar voor de stabiliteit van het land, moeten de grootste partijen het initiatief nemen en is het belangrijk dat er een meerderheid aan Vlaamse zijde is.” Dat betekent dus een ‘neen’ tegen Magnette, bevestigt de justitieminister: “We hebben geen andere optie op dit moment. Wij zijn niet bang – in tegenstelling tot de perceptie – van de oppositie.”

De agressief-linkse nota’s lieten Geens zich ook “in snelheid […] gepakt [voelen], net op een moment dat cruciaal is voor onze partij”, verwijzend naar de interne voorzittersverkiezingen. Niet alleen het meermaals CD&V uitsluiten van allerlei gesprekken verveelde Geens, maar ook de inhoud van die gesprekken. Magnette sluit immers al direct een eventuele staatshervorming uit (terwijl er wel ruimte blijkt voor een federale kieskring), ethische dossiers zoals abortus en euthanasie moeten in het parlement blijven en buiten de regeringsconsensus en ook Magnettes begrotingen maken Geens “diep ongerust”, CD&V wil wel saneren, “maar bovenop 3,8 miljard besparingen, moet er nog eens 5 miljard bijkomen. Dat is toch zeer veel.”

Dit is slecht nieuws voor Magnette en paars-groen, maar in feite in het bijzonder voor Open Vld. Deze partij staat namelijk in rep en roer. Ze lijkt op de rand van openlijke muiterij. De basis en tal van burgemeesters – eerder het klassieke liberalisme genegen – slikken de linkse koers en het paars-groene geflirt niet langer vanwege voorzitter Gwendolyn Rutten, zeker niet als het louter dient om Rutten het premierschap te geven. Donderdag maakte arbeidseconoom Stijn Baert – graag gezien in liberale en ondernemingsgezinde kringen – de nota’s van Magnette dan nog eens met de grond gelijk. En nu CD&V haar stekker uit de paars-groene piste trekt, blijft Open Vld geïsoleerd achter als de enige ‘centrumrechtse’ partij die nog enigszins wil meewerken aan een links project.

Geens vraagt nu dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de taak als informateur op zich wil nemen. Maandag brengt Paul Magnette verslag uit bij de koning, die dan beslist hoe het verder moet.