Jean-Pascal Van Ypersele, de bekende klimatoloog van Youth for Climate en professor aan de katholieke universiteit Louvain-la-Neuve, breekt in De Zondag een lans voor het langer openhouden van kerncentrales. “Op voorwaarde dat de veiligheid gegarandeerd is”, zegt hij aan de vooravond van de internationale klimaattop in Madrid.

“Ik ben geen voorstander van nucleaire energie, maar de bestaande centrales zijn nu eenmaal de goedkoopste bronnen”, klinkt het bij de professor. “Ik zie dat anderen pleiten voor gascentrales in de transitiefase, maar gas is een fossiele brandstof en dus vervuilend.”

In principe moeten in 2025 alle Belgische kerncentrales hun deuren sluiten. Dat werd reeds jaren geleden beslist en haast alle politieke partijen kunnen zich hierin vinden. Enkel de Vlaamse rechterzijde heeft haar vragen bij de kernuitstap. Volgens Van Ypersele is België “niet gewapend” om zo’n uitstap in 2025 op te vangen. Indien de kerncentrales langer zouden openblijven moet de uitbater volgens hem wel een hogere nucleaire rente betalen. Die zou dan geïnvesteerd kunnen worden in alternatieve energiebronnen.

Meningen verdeeld

De klimatoloog, die onder meer meewerkte aan het klimaatplan van Anuna De Wever en co, haalt ook uit naar de Belgische politiek. “Het [Vlaams] regeerakkoord is frustrerend om te lezen. Ik begrijp de regering niet”, stelt hij teleurgesteld. “Men wil tachtig procent minder uitstoot tegen 2050. Ik kan daar duidelijk over zijn: dat is niet genoeg. De gevolgen van de klimaatopwarming zullen dramatisch zijn voor Vlaanderen, meer dan voor Wallonië. En toch doet men zo weinig”

(Lees verder onder de tweet.)

Onlangs pleitte ook Electrabel-voorzitter Johnny Thijs tegen de geplande kernuitstap. Ook nucleaire waakhond FANC voerde dit jaar nog een onderzoek naar het langer openhouden van kerncentrales. Dit naar eigen zeggen om zich voor te bereiden op “alle mogelijke scenario’s”. Bij de ecologisten van Groen was men steevast niet te spreken over het terugdraaien van de kernuitstap.