De links-liberale nieuwszender CNN beleeft barre tijden. Hun anti-Trump verslaggeving lijkt maar niet aan te slaan bij de Amerikaanse kijker. Vorig weekend, met Thanksgiving, haalde CNN de slechtste kijkcijfers in 3 jaar.

Thanksgiving is het traditionele begin van het Amerikaanse eindejaarsseizoen, waarin ook Kerstmis en nieuwjaar vervat zitten. Het is de eerste dag waar de inwoners van Amerika gezellig samen zitten met hun familie. De dag ervoor levert de typische beelden van ellenlange files van Amerikanen die na het werk naar huis gaan om een gevulde kalkoen te kunnen eten. 

Speciale uitzendingen

Even traditioneel is het belang voor televisiezenders die er een uitgelezen kans in zien om een extra groot publiek te bereiken. Men zendt Thanksgiving-parades uit, speciale sportmatchen, doorgaans American Football, en ook films en series zijn in het licht van de festiviteiten. 

Bij CNN was er echter niet veel om te vieren. In het speciale weekend haalden ze gemiddeld 643.000 kijkers. De slechtste prestatie in drie jaar tijd. Hun aandeel bij de belangrijkste doelgroep, volwassenen tussen 25 en 54 jaar, was zelfs het laagste in 5 jaar.

Het belangrijkste kenmerk van CNN dezer dagen, lijkt vooral Trump-haat te zijn. Volgens een studie van de Harvard Universiteit is 93% van de verslaggeving over de Amerikaanse president negatief. Amper 7% is positief. Die negativiteit is ongezien, zelfs naar linkse normen. Vaak slaan ze dan ook de bal mis, waardoor de Amerikaanse president het een fake newszender noemt. De laatste maanden is de zender (opnieuw) bezig met een impeachment-zaak die ook op niets zal uitdraaien. 

Conservatieven hebben meer succes

Die slechte kijkcijfers zijn niet te wijten aan een aversie voor nieuws, want de conservatieve concurrent Fox News haalde zelfs 6% méér kijkers. Gemiddeld 2,2 miljoen kijkers in het belangrijkste tijdslot.

De conservatieve zender is tevens de grote winnaar van het weekend, want Fox News is het meest bekeken netwerk op de kabel. En dat voor de 47e week op rij. Hallmark, ESPN, MSNBC en Nickelodeon vormen de rest van de top 5. De bekende gezichten van Fox News zoals Sean Hannity, Tucker Carlson en Laura Ingraham waren bij de meest bekeken programma’s op de kabel. 

Project Veritas

Onlangs bracht de klokkenluidersgroep Project Veritas geheim gefilmde beelden met werknemers van CNN naar buiten. Die werknemers verklaarden moeite te hebben met de werkwijze van de progressieve zender. Ze vonden dat ze gedwongen worden linkse propaganda te maken en dat CNN-baas Jeff Zucker hen de arm omwringt om anti-Trump berichten uit te zenden. Meerdere CNN-medewerkers, zoals media-coördinator Nick Neville, laten er in weten dat Zucker een “persoonlijke vendetta heeft tegen Trump”. 
Mogelijk is dit een reden waarom de kijkers afhaken.