De bezoekers van de kerstmarkt in het Franse Nice zijn zaterdagnamiddag opgeschrikt door een man die ermee dreigde “alles op te blazen”. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. De kerstmarkt werd kort ontruimd en de politie vond geen explosieven. De man die de bedreigingen had geuit, is opgepakt.

“Een persoon liep snel langs een bewaker en zei dat hij alles zou opblazen, implicerend dat hij explosieven op de kerstmarkt had geplaatst “, verklaart de burgemeester van Nice aan AFP. “De agent heeft de informatie onmiddellijk doorgestuurd naar de veiligheidstroepen en met behulp van onze bewakingscamera’s hebben we een persoon geïdentificeerd die door de politie is gearresteerd in een nabijgelegen winkel.”

Vals alarm

De kerstmarkt, waar een 3.500 bezoekers aanwezig waren, werd voor zo’n twee uur geëvacueerd. Al snel bleek echter dat het om een vals alarm ging en rond 17u00 werden de kraampjes opnieuw geopend voor het publiek.

De locatie van de kerstmarkt was enkel bereikbaar via veiligheidspoortjes. Dat de veiligheidsdiensten en het stadsbestuur van de Franse stad toch liever het zekere voor het onzekere nemen, heeft alles te maken met de aanslag die er zo’n 3,5 jaar geleden plaatsvond. Op 14 juli 2016 – de nationale feestdag van Frankrijk – reed een Tunesiër met een vrachtwagen in op de feestvierende menigte in Nice. Bij de aanslag die werd opgeëist door IS vielen toen 86 doden en 450 gewonden. Het is nog steeds één van de meest dodelijke aanslagen ooit in Frankrijk.