De Britse premier Boris Johnson (Con.) wil de wetgeving om het vertrek uit de Europese Unie uit te voeren vrijdag aan het Britse Lagerhuis voorleggen.

De zopas met een grote meerderheid verkozen Britse premier Boris Johnson (Con.) laat er geen gras over groeien. Vrijdag wil hij de Brexit-wetgeving al aan het Britse Parlement voorleggen. Normaal gezien zou het Verenigd Koninkrijk dan zonder al te veel problemen de Europese Unie tegen 31 januari kunnen verlaten. Tegen het eind van volgend jaar hoopt Johnson een handelsakkoord met de EU rond te hebben.

109 nieuwe Conservatieve parlementsleden

“We zijn van plan om het proces voor Kerstmis te starten en we zullen dit op de juiste constitutionele manier doen in overleg met de parlementsvoorzitter”, zegt de woordvoerder van Johnson. Het wetsvoorstel zou de afspraken die tussen Johnson en de EU gesloten werden in wettekst omzetten.

Donderdag houdt Johnson zijn ‘Queen’s Speech’, waarin de beleidslijnen van het komende jaar worden toegelicht. Daar zal de premier meer geld voor de openbare gezondheidszorg beloven. Hij zou ook van plan zijn die belofte in de wet te verankeren.

Maandag verwelkomde Johnson 109 kersverse Conservatieve parlementariërs in het Britse Lagerhuis. Johnson behaalde donderdag bij de parlementsverkiezingen een monsterzege. Het is de grootste overwinning voor de Conservatieven sinds de verkiezing van Margaret Thatcher in 1987.