John Crombez, toponderhandelaar voor de sp.a bij de federale regeringsonderhandelingen, heeft vanmorgen op het vrt-programma de zevende dag laten blijken dat de noodzakelijkheid van een meerderheid aan Vlaamse kant wat hem betreft “zever” is.

Aanleiding van het gesprek waren de lang aanslepende regeringsonderhandelingen, waar zowel paars-groen als paars-geel niet van de grond lijken te komen. Volgens Crombez is er maar twee keer oprecht gezocht naar een van deze oplossingen. Eerst werd deze zomer inhoudelijk en oprecht gekeken naar de mogelijkheid van paars-geel, en in november pas naar paars-groen.

Nu zijn de informateurs bezig met iets nieuws, een blauw-oranje formule, maar ook hier zal ofwel de n-va erbij moeten ofwel “de grootste familie“, de socialisten, om aan een werkbare meerderheid te raken. Hij ziet in de uitspraken van Bart De Wever vooral een onwil om mee te helpen aan een oplossing van het probleem. De Wever zou al twee keer mogen starten zijn om zelf informatiegesprekken te voeren, maar heeft dat dan niet gedaan, zei Crombez.

“een hoop zever”

Hij verwijt De Wever zich te bezondigen aan “strategische communicatie“, iets wat hij overigens de andere partijen ook verwijt. Zelf heeft de sp.a, bewust, heel weinig gecommuniceerd.

Er moet nu een werkbare meerderheid gemaakt worden. Aan Vlaamse kant is N-VA nodig voor die meerderheid, maar dat gaat moeilijk. Volgens Crombez is het vasthouden aan een Vlaamse meerderheid op het federale niveau “een hoop zever” wanneer het moeilijk is. Later beweerde hij zelfs dat een kleine partij net méér gewicht heeft omdat ze noodzakelijk is voor een akkoord. 

Minderheid niet uniek

De vorige regeringen hadden ook een minderheid aan een kant van de taalgrens. Politici moeten, wat Crombez betreft, opkomen voor het land waarvoor ze verkozen zijn, niet de regio waarvoor ze verkozen zijn. Op de vraag dat Vlaanderen, dat de grootste regio van België is en disproportioneel de meeste belastingen betaalt, dan niet vertegenwoordigd moet worden, antwoordde hij dat dat “communicatie” is. Het probleem is volgens hem dat er geen grote partijen meer zijn.

Nieuwe verkiezingen zouden voor hem eventueel kunnen helpen, omdat sommigen het nu te gemakkelijk hebben. Maar hij zou liever zien dat er gewoon aan een oplossing gewerkt wordt. Volgens hem is De Wever daarin dus de grote stoorzender die eigenlijk niet constructief wil samenwerken.