In het noorden van Burkina Faso was er dinsdag een aanval van islamistische rebellen. 35 burgers, waarvan 31 vrouwen, werden vermoord. Volgens de president van het land zouden er ook 80 terroristen zijn gedood. Dat meldt Le Figaro.

De aanval vond plaats in Arbinda en was een van de meest bloederige in de geschiedenis van het land.De overheid kondigde twee dagen van nationale rouw af. Naast de vele burgerslachtoffers, werden er ook vier soldaten en drie politiemannen gedood.

Volgens de overheid viel een groot aantal terroristen tegelijkertijd zowel een militair detachement aan, als de burgerbevolking van Arbinda. Daarbij kende het geweld een zelden geziene “hoge intensiteit“. De aanval duurde meerdere uren.

Remis Dandjinou, woordvoerder van de regering en minister van Communicatie, gaf mee dat er 35 burgers stierven, onder wie 31 vrouwen, en er een zestal gewonden waren. Ook onder de soldaten raakten er een twintigtal manschappen gewond. Het totaal aantal doden ligt op zeker 122.

Geweld komt uit het noorden

Het was een van de bloederigste aanvallen in het verpauperde West-Afrikaanse land, dat al sinds 2015 lijdt onder islamistische aanvallen. De terroristen komen meestal uit de buurlanden, Mali en Niger. Daar worden ze opgejaagd door het Frans leger. Onlangs voerde Frankrijk nog een succesvolle actie uit tegen de jihadisten. 

Begin november werden er 38 werknemers van een mijnbouwbedrijf vermoord bij een aanval op hun konvooi in het oosten van het land. Eerder in december werden er ook 14 mensen vermoord toen gewapende mannen in een kerk begonnen te schieten.

(lees verder onder de tweet)

Lof voor soldaten

President Kaboré sprak zijn lof uit over “de daadkracht en heldenmoed” van zijn soldaten die “de aanval hebben afgeslagen.” Daarbij hebben ze volgens de president ook motorfietsen, wapens en een aanzienlijke hoeveelheid munitie kunnen recupereren van de jihadisten. “Op deze kerstdag moeten we met onze gedachten zijn bij de families van de door terrorisme getroffen mensen. We moeten onze dappere soldaten steunen die heldhaftig vechten om onze nationale veiligheid te bewaren.”

De terreuraanvallen die het land teisteren, hebben er voor gezorgd dat er momenteel naar schatting 560.000 mensen op de vlucht zijn. Vooral het noorden en het oosten van het land kennen de meeste problemen. De aanvallen worden zelden opgeëist, maar het is duidelijk dat ze uit islamistische hoek komen. Niet zelden zijn ze verbonden met Al-Qaida en de Islamitische Staat.

Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar het land af te zakken omwille van de vele aanslagen, de grote kans op ontvoeringen en de hoge criminaliteitsgraad.